DOLAR 32,3764 0.16%
EURO 34,9529 -0.39%
ALTIN 2.320,220,02
BITCOIN 22877972,81%
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

132 okunma

30 Gün oruç tutmanın bilimsel faydaları nedir? Oruç tutmanın vücuda 10 maddede faydası

ABONE OL
26 Mart 2023 10:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birlik ve beraberlik dürtülerini ortaya çıkaran sosyal yaşantının değerini bir kez daha kanıtlan bu ibadet türü; sahip olanın, olmayana yardım ettiği, aç olanın tokun halinden anladığı empati ve merhamet duygumuzu güçlendirdiği bir zaman dilimini kapsıyor. İnsani duygularımızın tekrardan ortaya çıkmasına yardımcı olurken kişinin kendi iç muhakemesini yapmasına da yardımcı olmakta.

ORUÇ TUTMANIN 10 MADDEDE FAYDALARI

1) Yağ Yakımını Hızlandırır

İlk faydası oruç tutan herkesin de merak ettiği gibi kilo verme konusu. Oruç tutan kişinin, vücudunda bulunan depolanmış yağ hücreleri harekete geçer ve vücudun yağ yakımı başlamış olur. Oruç tuttuktan sonra alınan gıdaların hızlı bir şekilde enerjiye çevrilmesiyle yağ yakım gücü de artmış olur.

Bu kilo verme olayı da kesinlikle sağlıklı bir yoldan gerçekleşmekte. Hatta çoğu sporcunun Ramazan ayı dışında oruç tutarak zinde kaldığı bilinmekte. Oruç tutmanın bedene faydaları sayesinde ideal kilonuza daha kolay ulaşabiliyorsunuz.

2) Mide ve Bağırsakları Dinlendirir

Oruç tutmanın bir diğer faydası da ikinci beyin dediğimiz mide ve bağırsaklara olan olumlu etkisi. Oruç tutarken pasif kalan midenin asidi düşmeye başlar. Uzun saatler boyu çalışmayan mide ve bağırsaklar, bu süre zarfında dinlenme imkanı bulur ve kendi yapısını onarır. Bu vesileyle insan vücudu, çok daha iyi çalışan bir sindirim sistemine kavuşabiliyor.

Yavaş çalışan metabolizmanın ömrü kısalttığını biliyoruz, oruç tutmak dinlendikten sonra metabolizmanın hızını düzenlerken bizlere de sağlıklı bir işleyiş sunuyor. Bu yüzden oruç tutmak, dolaylı yoldan ömrü uzatan bir eylem oluyor. Mide yanması hazımsızlık ve sindirim sorunu yaşayanlara oruç tutarak bağırsak ve midelerini dinlendirilmeleri önerilmektedir.

3) Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir

Kişiye kendisiyle olan irade hakimiyetini geliştirme ve bedeni dinleme imkanı sunan bir ibadet türüdür. Fiziksel olduğu kadar psikolojik yararları da mevcut. Orucun aynı zamanda günümüz problemi olan Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmekte.

Oruç tutmak bedenin zihinsel anlamdaki kuvvetini arttırırken, çeşitli zihinsel hastalıkların oluşmasını da önleyebiliyor. Bilimsel olarak açıklanan bu özelliğiyle oruç tutmak, beyinde yeni kök hücre oluşumunun sağlanmasını tetikliyor.

4) Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir

Oruç tutmanın fiziksel faydaları arasına bizleri hastalıklara ve strese karşı korumasını da ekleyebiliriz. Açlığa karşı direnç geliştiren vücut, kontrol sistemini güçlendirmiş olur. Ve hem fiziksel hem de bilişsel anlamda çok daha zinde bir vücuda sahip olmak mümkün hale gelir.

Aynı zamanda yemek yeme konusunda direnme gücü kazanan bünye, kilo verme konusunda da inatçı davranmayacaktır. İşte bu nedenle oruç tutmak, diğer dönemlerde diyet yapmak isteyen kişilerin işini de kolaylaştıran bir eylem oluyor.

5) Daha Canlı ve Parlak Bir Cilde Sahip Olmayı Sağlar

Dışarıdan takviyeyle vücuda yapılan bakımın dışında sağlıklı bir cilt için içeriye düzgün bakmak şart.  Karaciğerin, midenin, böbreklerin temiz ve sağlıklı oluşu cildin güzelliğini belirleyici bir durum.

Oruç sayesinde dinlenen ve tüm toksinleri kendinden uzaklaştıran böbrekler ve karaciğer, arınmış olduğu için bu temizliği cilde yansıtır. Yani oruç, cilt güzelliği konusunda da oldukça işlevseldir.

6) İnsülin Direncinde Olumlu Etkileri Vardır

Ortaya konulan araştırmalara göre, oruç tutarken hücreler kandan daha fazla glikoz alınmasını tetikler. Bu sayede oruç tutulan 1 ay boyunca kandaki şeker seviyesi dengelenmiş olur. Bu da hem oruç esnasında hem de sonraki dönemlerde insülin sağlığını koruyacak bir etkidir.

Şeker hastalığına yatkınlık söz konusu ise ve insülin seviyesi sık sık değişiyorsa uzman onayı alındıktan sonra oruç tutmaya başlanabilir.

7) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Sağlıklı olduğumuzun büyük bir göstergesi olan güçlü bağışıklık sisteminin müthiş bir destekleyicisidir. Oruç sayesinde, uzun süre çalışmayan organların yenilenmesiyle birlikte, vücut dinçleşiyor yani bağışıklık sisteminin en sağlıklı halinde çalışıyor.

Orucun faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış ve Japonyalı biolog Yoshinori Ohsumi’nin bir çalışmasında, açlık esnasında yararlı hücrelerin zararlı hücreleri yok etme konusunda daha fazla uğraştıklarını ortaya koymuştur. 

8) Kolesterolü Dengeler Kalp Sağlığını Korur

Oruç tutmak bütün vücut sağlığına iyi gelirken kalbi de güçlendirir. Kolesterol düzeyini dengeleyen oruç sayesinde kalp damar sistemi sağlığı pozitif yönde etkilenir. Orucun maneviyata iyi gelip depresif duygu durumuna iyi gelmesi de kalbin rahatlamasında önemli bir etkendir.

Kalp hastalıklarının birçok türü ve aşaması olduğu için bazı özel durumdaki kalp hastalarının oruç tutmasının doktor kontrolünde olması gerekmekte. Herhangi bir hastalık söz konusu ise mutlaka uzmana danışarak ibadet gerçekleştirilmeli.

9) Detoks Etkilidir Hücreleri Onarır

Hücreleri tamir edip, zararlı olanları süzgeçten geçirip eleyip yenilerinin oluşmasına destek olması da en büyük faydalarından biridir. Oruç tüm vücudun baştan aşağı devülasyon yapıpı yenilenmesini sağlar. Aynı zamanda büyüme hormonunu tetiklediği için zinde hissetmemize yardımcı oluyor.

10) Yaşlanma Etkilerini Geciktirir

Yaşlanmaya bağlı yavaşlayan beden fonksiyonlarında oruç tuttuktan sonra iyileşme görülebiliyor. Oruç adeta bir anti-aging (yaşlanma karşıtı) krem ve ilaçlar gibi gençleştirici doğal bir görev görür. Oruç sonrası saç telinden tırnak yapısına kadar vücudun her bölümü yenilenebilmekte.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş