DOLAR 32,3764 0.16%
EURO 34,9529 -0.39%
ALTIN 2.320,220,02
BITCOIN 22877972,81%
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

159 okunma

ABD Genelkurmay Başkanı: İran’a karşı birçok askeri seçenek geliştirdik

ABONE OL
29 Mart 2023 08:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milley, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde 2024 mali yılı savunma bütçesi üzerine bir oturuma katıldı.

İran’ın bölgede istikrarsızlığa neden olan faaliyetlerde bulunduğunu ve Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu üslere saldırıları sürdürdüğünü anlatan Milley, İran’ın iki haftadan az bir süre içinde nükleer silah için gerekli fisil maddeyi elde edebileceğini dile getirdi.

Milley, “Ondan sonra da tam bir nükleer silah yapmaları sadece birkaç aylarını alır. ABD, politika olarak İran’ın nükleer silah elde etmesine müsaade etmeme konusunda kararlıdır. ABD ordusu, İran nükleer silah geliştirmeye karar verdiği takdirde yönetimin değerlendirmesi için birçok askeri seçenek geliştirdi.” ifadesini kullandı.

Oturumda, İran destekli grupların Irak ve Suriye’de ABD askerlerinin konuşlu olduğu üslere yönelik saldırıları tartışmaya yol açtı.

Arkansas Senatörü Cumhuriyetçi Tom Cotton, Suriye’de ABD askerlerinin konuşlu olduğu üssün İran destekli güçlerce vurulmasına ilişkin bilginin Kongreden bir süre saklandığını öne sürdü.

Cotton, Senato’nun tam da ABD Başkanı Joe Biden’a İran’ın bölgede terör gruplarına destek vermediğini teyit etmesini şart koşan bir tasarıyı görüşürken Pentagonun Suriye’deki saldırıyı sakladığını ileri sürdü.

ABD’li senatör, bu bilginin zamanında Kongre’nin elinde olması durumunda tasarının kabul edilmiş olabileceğini iddia etti.

Austin ise, saldırının olduğu gün Milley ile Kongre’de bütçe oturumunda olduklarını ve bilginin Kongre’ye iletilmesinin zamanlamasıyla Senato’daki tasarı görüşmesinin birbiriyle ilişkili olmadığını savundu.

Ukrayna’ya MQ-9 İHA’larının verilmesi

Oturumda tartışmalara neden olan bir diğer konu ise Rusya’nın Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından ordunun aynı bölgede İHA uçuşu yapıp yapmadığı oldu.

Savunma Bakanı Austin, bir senatörün bu konudaki sorusunu “İstihbarat toplamak için istediğimiz rotalarda uçuş yapıyoruz.” yanıtını vererek geçiştirmeye çalıştı.

Senatörün medyaya yansıyan haberlerde yer alan ABD’nin uçuş rotasını değiştirdiği iddialarını gündeme getirerek bastırması üzerine Austin uçuş rotalarını ayarladıklarını ve bölgede uluslararası hukukun imkan verdiği her alanda uçuş yaptıklarını ileri sürdü.

Oturumda senatörlerden biri Ukrayna’ya neden MQ-9 verilmediğini sordu.

Austin, savaşın yaşandığı hava sahasının tehlikeli olduğunu, MQ-9’ların yavaş olduğunu ve Rus hava savunma sistemlerine karşı uçamayacaklarını söyledi.

Aynı soruya Milley ise şöyle yanıt verdi:

“Birincisi dayanamazlar. Oldukça büyük ve yavaşlar, Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulurlar. Ayrıca kabiliyetleri konusunda da bizim ve başka ülkelerin verdiği daha küçük, daha hızlı ve daha çevik insansız hava sistemlerinden fazla nasıl bir katkı sağlayabilirler emin değilim.”

Rusya Karadeniz’i tamamen kontrol altına almayı hedefliyor

Rusya’nın Karadeniz’deki ana hedefine ilişkin bir soruya Austin, “Rusya Karadeniz’i tamamen kontrol altına almayı, müttefik ve ortaklarımızın bu denize daimi erişimini engellemeyi amaçlıyor.” cevabını verdi.

ABD’li bakan, bölgesel mevkidaşları ile Karadeniz’e erişimin önemi konusunda görüşmeler yaptığını ve bölgedeki müttefiklerin bu konuda birlikte çalışması gerektiğini bildirdi.

Çin’e karşı gayri nizami harp

Bir senatörün ABD Özel Kuvvetlerinin Çin’in caydırılmasında nasıl kullanılabileceğine ilişkin soru üzerine Orgeneral Milley, “büyük güç rekabetinde oldukça geniş bir gri alan olduğunu” ve Özel Kuvvetlerin burada önem arz eden bir unsur olduğunu dile getirdi.

ABD Özel Kuvvetlerinin Çin’e karşı bölgedeki ortaklara eğitim ve taktiksel destek vermesine de değinen Milley, “Daha geniş çaplı konvansiyonel savaşa baktığımızda, gayrinizami harp tüm savaş senaryolarında çok önemli bir rol oynar ve bu, büyük güç savaşında da kilit bir rol oynayacaktır.” dedi.

Milley ayrıca “Özel Kuvvetlerin savaşın başlamasından önce doğrudan rol alabileceği ve bir büyük güçle savaşın caydırılmasına katkıda bulunabileceği bir dizi yeteneği vardır.” ifadesini kullandı.

 

KAYNAK: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş