DOLAR 32,3173 0.2%
EURO 35,1298 -0.02%
ALTIN 2.292,470,67
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

177 okunma

Alman futbol antrenörü çift taraflı ajan çıktı

ABONE OL
5 Şubat 2023 15:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’nın dış istihbarat teşkilatı Bundesnachrichtendienst’te (BND) çalışan ve Rusya adına ajanlık yaptığı iddiasıyla tutuklanan casusun kimliğine dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Telegraph’ın haberinde, ajanın tam adının Carsten Linke olduğu ve Bavyera eyaletinde yer alan Weilheim in Oberbayern kasabasında doğduğu bilgileri paylaşıldı.

İki çocuk sahibi 52 yaşındaki Linke’nin memleketinde tanınmış kişilerden biri olduğu, hatta kendisinin TSV Weilheim futbol kulübünün altyapısında antrenörlük yaptığı ifade edildi.

Öte yandan kasaba sakinleri, Linke’nin gençler için bir “baba figürü” gibi olduğunu ama bazen aylarca kulübe uğramadığını belirtti.

Haberde, Linke’nin bir süre Alman ordusunda görev yaptığı, daha sonraysa BND’ye atandığı yazıldı. Eski askerin ilk etapta BND’nin Pullach kasabasındaki iletişim ofisinde çalıştığı, burada hızla yükseldiği, daha sonra da terfi alarak 2019’da başkent Berlin’deki ana merkeze atandığı bilgisi paylaşıldı.

Linke’nin Kremlin adına ajan olarak nasıl ve ne zaman çalışmaya başladığı henüz bilinmiyor. Haberde, Linke ve eşinin TSV Wilheim’ın spor tesisinde hafta sonları barbekü partileri düzenlediğine ve casusun, Kremlin’le bağlantılı biriyle burada görüşmüş olabileceğine dikkat çekildi.

Buna göre Arthur E. isimli iş insanı, 2021’de bu barbekü partilerinden birine katılarak Linke’yle tanıştı. Rusya doğumlu Alman yurttaşı Arthur da bir dönem Alman ordusunda görev yapmış, 2015’te emekliye ayrılarak iş hayatına atılmıştı. Linke’nin aksine Arthur’un Alman istihbaratı için çalışmadığı bildiriliyor.

İş seyahati amacıyla son dönemde sık sık Moskova’ya gittiği belirtilen Arthur’un, Linke’yle buluştuğunda halihazırda Kremlin için ajan olarak görevde olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu da paylaşıldı.

Almanya Federal Savcılığı, Linke’nin 21 Aralık’ta, Arthur’un da 25 Ocak’ta casusluk suçlamasıyla tutuklandığını duyurmuştu.

RUSYA ADINA ÇALIŞIRKEN “ALMAN HÜKÜMETİ İÇİN GİZLİ GÖREVDEYİM” DEMİŞ

Ülkenin tanınmış haber dergilerinden Der Spiegel’ın aktardığına göre Arthur, ifadesinde geçen yıl Ekim ve Kasım’da Moskova’ya gittiğini, Linke’den aldığı bilgileri Rusya’nın devlet iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi’nde (FSB) çalışan casuslarla paylaştığını itiraf etti. Bunun karşılığında da FSB ajanlarının kendisine zarf içinde para verdiğini belirtti.

Öte yandan Arthur, Linke’nin Alman hükümeti için gizli bir görevde olduğunu söyleyerek kendisini kandırdığını öne sürdü. Ayrıca ifadesinde Arthur, Moskova’dan Berlin’e döndüğünde havalimanında kendisini başka bir BND ajanının karşıladığını da iddia etti. Bu kişinin kimliği henüz belli değil.

Haberde, Linke’nin yakalandığı sırada BND’de çalışacak ajanların işe alım sürecini yürüten istihbarat içi güvenlikten sorumlu bir birimin başında görev yaptığına da dikkat çekildi.

Alman istihbaratı üzerine araştırmalar yapan Eric Schmidt-Eenboom, Linke’nin pozisyonuna dair şunları söyledi:

Ayrıca Linke’nin buraya atanmadan önce de dış istihbarat ve iletişim biriminin başında görev yaptığı, dolayısıyla Almanya’nın diğer Batılı ülkelerle Ukrayna savaşına dair paylaştığı gizli bilgilere erişimi olduğu vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş