DOLAR 32,3189 0.2%
EURO 35,1122 -0.06%
ALTIN 2.298,230,92
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

140 okunma

Bakan Dönmez’den bor açıklaması: Kendi rekorunu kırdı

ABONE OL
29 Aralık 2022 09:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara’da 2. Bor Çalıştayı’nda konuştu.

Bakan Dönmez, “Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak ülkemize 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağlamıştır. İnşallah Eti Maden Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında da yeni bir rekorla bu rakamları da aşacaktır. Yeni stratejimizle; bor karbür, ferrobor ve lityum tesislerimizi hayata geçirdik. İnşallah 2023’ün ilk ayında 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisimizi devreye alıyoruz.” dedi.

Bakan Fatih Dönmez, “Eskişehir Beylikova’da 694 milyon ton değerinde nadir toprak elementi keşfimizi açıklamıştık. Beylikova, Çin’deki sahadan sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv alanına sahip. Burada ilk etapta yıllık bin 200 ton cevher işleyecek bir pilot üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Tesisimizi inşallah 2023’ün Şubat’ında bitirip devreye alacağız” ifadelerini kullandı.


Bakan Dönmez’in açıklamalarından satır başları:

Dünya bugün her zamankinden daha fazla krizle karşı karşıya. Bu durumu çözecek en önemli faktör akıllı ve sorumlu üretim anlayışıdır. Bu nedenle yerli ve milli teknolojiyi üretmek, geliştirmek ve ihraç etmek zorundayız. Türkiye yüzyılı madenciliğin de yüzyılı olacak. Borun ve bor teknolojilerinin de yüzyılı olacak. Dünya bor pazarında yüzde 62’yi aşan pazar payı ile lider pozisyonumuzu daha da güçlendirmiş durumdayız.



ETİ MADEN KENDİ REKORUNU KIRDI

Sadece borda değil, enerjide ve diğer bütün alanlarda Türkiye, artık teknolojiyi tüketen kullanan değil, üreten ülke olma sınıfına hızla ilerliyor. Bu yıl kendi rekorunu kıran Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak, ülkemize 1 milyar 300 milyon dolarlık kazanç sağlamıştır. Borda uç ürün odaklı yeni stratejimizle bor karbür, ferrobor ve lityum tesislerimizi hayata geçirdik yenilerini de devreye almaya hazırlanıyoruz. İnşallah 2023’ün ilk ayında bin ton kapasiteli bor karbür tesisimizi de Bandırma’da devreye alacağız.

“BOR KARBÜRÜN YENİ ADRESİ TÜRKİYE OLACAK”

Milli savunma alanında ve yurt dışı piyasalarda oldukça önemli olan, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer santrallerde kullanılan bor karbürün artık yeni adresi Türkiye olacak. Kütahya Emet’te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bor karbür tesisinin projesine başlıyoruz.

LİTYUM KARBONAT TESİSLERİ GELİYOR

İnşallah 2023 Ocak ayında yıllık 600 ton üretim yapacak Kırka’daki lityum karbonat tesisimizin ihalesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. En kısa zamanda da inşallah tesisimizin temelini atacağız. İlerleyen zamanlarda Bandırma’da yıllık 100 ton üretecek ikinci lityum karbonat tesisimizin temelini atmayı hedefliyoruz.



ÇİN’DEN SONRA EN BÜYÜK REZERV TÜRKİYE’DE

Eskişehir Beylikova’da 694 milyon ton değerinde nadir toprak elementi keşfimizi açıklamıştık. Beylikova, Çin’deki sahadan sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv alanına sahip. Burada ilk etapta yıllık bin 200 ton cevher işleyecek bir pilot üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Tesisimizi inşallah 2023’ün Şubat’ında bitirip devreye alacağız.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Karadeniz gazı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, Ferrobor ve Bor Karbür Tesisimiz başta olmak üzere cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerini devreye alacağız.

GAZ MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Uzun bir süredir konuşulan gaz merkezi konusunda da ilk adımlarımızı inşallah önümüzdeki yıl atacağız.

Enerji, Türkiye Yüzyılı’nın en kritik öğelerinden birisi olacak. Bizler de bu nedenle ‘yüzyılın enerjisi’ diyerek sadece bugünleri, yarınları değil, gelecek 50-60, hatta 100 yılı kapsayan proje ve yatırımları hayata geçiriyoruz.

Haberin Ayrıntıları Geliyor…

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.

App Store Google Play Takip Et

KAYNAK: İHA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş