Bakan Kirişci, Başkent Kulisi programında Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in ‘Tarımsal kuraklık yaşanır mı? Ne tür önlemler alınıyor? Yaşanan kuraklığın bitkisel üretime olumsuz etkileri olacak mı? Kuraklığın et ve süt üretimine nasıl bir etkisi olacak? Alınan tedbirler var mı? Ülkemizde suyun verimli kullanılması için nasıl bir seferberlik başlatılıyor?’ sorularını yanıtlıyor.
Bakan Kirişci’nin açıklamalarından satır başları:
(Yusufeli Barajı) Türkiye’de bir şaheser denilebilecek bir yerdesiniz. Kar nedeniyle yolculuğumuz için tereddütlerimiz oluştu fakat sağ salim eriştik. Bu barajı tamamlamak için yürütülen çok kapsamlı çalışmalar oldu. Burada bir Çoruh nehri üzerinde sırasıyla 2005 yılında yapılan Muratlı barajı var son olarak 2012’de Afrin Barajı var, Yusufeli suyun kaynağı tarafında en büyük gerdanlık. Türkiye’nin belki beton kemerli, çift eğrilikli barajı. Normalde bu tür suyun önüne yapılan setlerde genellikle yukarı doğru yükselen trapez görürsünüz. Dünyanın beşinci büyük barajı. Gerçekten mühendislik harikası. Arkada tutuklan su Türkiye’de 186 milyar küp depolanan suyu var, burada 90’da biri bu barajda. Böyle devasa bir suyu tutacak gövdenin de sağlam olması gerekir. 100 katlı bir gökdelene eşdeğer yüksekliği var.
ANTALYA’NIN ELEKTRİĞİNE EŞ DEĞER
Vadinin iki yakasındaki dağları vinçle makineler aşağı indirildi ve çalışmalar sağlandı. Çok zor bir coğrafya ama ancak burada yapılabilirdi böyle bir baraj. 15 dağcı ekip özel olarak tel ağ ile yüzeyi kapladı ki oralardan herhangi bir iş kazası olmasın diye. Her bakımdan gerçekten büyük bir titizlikle bunlar gerçekleştirildi. Bu barajın ne kadar elektrik üreteceği Türkiye’nin hidroelektrik gücünün yüzde 2’sini oluşturacak. Bu mesela 2,5 milyon nüfusluk Antalya’nın elektriğini üretmeye eş değer. 750 bin adet Togg otomobilin elektriğine de eş değer.
“7 YILA KALMADAN KENDİNİ AMORTİ EDECEK”
Aslında Yusufeli suyu menbağında tutarak, temiz suyu aşağıdaki barajlara salıyor ve bu diğer barajlarda elektriği yüzde 15 artırıyor. 5 milyar Türk lirası getirisi var. Bu proje için 34 milyarın üzerinde bir para harcadık. 7 kez yer değiştiren bir Yusufeli var. Yeni yerleşim yerlerinin oluşturulması var. Dolayısıyla kapsamlı bir proje, bu proje için harcanan paranın aslında 3’te biri baraja gitti. Ulaştırma alt yapısı için harcanan para da 3’te biri kadar. Ulaşım erişimle ilgili 110 km yol yapıldı. 46 adet tünel yapıldı. Yusufeli’ne yapılan tünel uzunluğu 62 kilometrelik bir uzunluk.
Projenin başlangıcı 2013 yılı. 7 yıla bile kalmadan kendini amorti edecek. Bu tür projeler başka alanlarda da bizim alın teri döken insanlarımızın daha devasa eserler yapmasını sağlıyor. Bu barajın başka bir özelliği de var. Çoruh nehri artık taşkına yer vermeyecek.
Yaklaşık 105 bin fide, fidan, ağaç yerleştirildi. Çevreci olduğunu gözetmek bakımından söyleyelim, sahipsiz 500 köpek yaşam merkezlerine taşındı.
GENEL
24 Mart 2023GÜNDEM
24 Mart 2023GÜNDEM
24 Mart 2023SPOR
24 Mart 2023GÜNDEM
24 Mart 2023SPOR
24 Mart 2023SPOR
24 Mart 2023