DOLAR 32,3332 0.24%
EURO 35,0684 -0.2%
ALTIN 2.280,900,16
BITCOIN %
Ankara
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

148 okunma

Bakan Kurum’dan Kılıçdaroğlu’na ‘Bedava konut’ tepkisi

ABONE OL
11 Nisan 2023 07:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Habertürk’te soruları yanıtladı. Kurum’un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

1.sıra ve 1.bölge sayın cumhurbaşkanımızın aday olduğu yerdi. O yüzden bizim için gurur verici. İstanbul’un geleceği adına yapılacak çalışmalarda üstümüze düşen her türlü görevi yerine getireceğiz. 2 önceliğimiz var. Seçimlerde Cumhur ittifakı ve cumhurbaşkanımızı seçmek. İkincisi deprem bölgesindeki 11 ilimiz. Konutları yapmak ikinci önceliğimiz.

Hiçbir zaman görev beklemedim verilen görevi en iyi şekilde yapmaya gayret ettim. 2 öncelik üzerinde çalışmalarımızı yapacağız. Mecliste de üstümüze düşen vazife ne olursa yapacağız. Ne bir belediye ne başka görevle ilgili beklentimiz yok.

“GÖNLÜMÜZ DEPREM BÖLGESİNDE OLACAK”

Perşembe günü sayın cumhurbaşkanımızın teşrifiyle temel atma süreçlerine devam edeceğiz. İnşa sürecini hızlı şekilde yürütüyoruz. 66 gün geçmesine rağmen 100 konutu başlatmış oluyoruz. 650 bin konutu başlatmak suretiyle 1 yıl içerisinde etap etap teslim edeceğiz. Burada olsak da gönlümüz deprem bölgesinde olacak. 

Ülkemizde her yıl 650 bin konut yapılır. İstemekle alakalı. Bu konuda yapılması gereken çalışmaları yapıyoruz. Depremin başına gidecek olursak enkaz çalışmaları yürütülürken çadır kentleri kurduk. O arada TOKİ ile yeni yerleşim yeri tespitini başlattık. 15 gün sonra ilk temelleri attık. Teknik tüm tedbirleri alarak yapıyoruz. 143 bin konutumuzda hiçbir binamız çökmemiş. Her gün deprem oluyor. O zaman inşaat sektörünü bu mantıkla tamamen durdurmamız gerekiyor.

En sağlam zemine yapıyoruz. Mikro bölgeleme çalışmaları yapıyoruz. Hesaplamaları muhalefet yapıyor. Bizi kendinize benzetmeyen. Elazığ’da ağır hasarlı binalar 1 yıl sonra vatandaşımıza verilmiş. Sayın Kılıçdaroğlu İzmir’e baksın. Bedava konut dağıtacağız diyor ya. 5 bin 61 konut sözü vermişiz. İlk konutlarımızı 6 ay sonra bitirdik. Bunu yapabilen irade deprem konutlarını da yapacak. Biz Gaziantep’te bir üs kurduk. Tüm inşaat malzemeleri üreticileriyle bir araya geldik. Hepsi stoklarının yeteceğini bize söylediler. Biz ihalelerimizi yapıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu her fırsatta müteahhitleri tehdit etmesine rağmen biz 100 bin konuttan bahsediyoruz. Herhangi bir sorun yaşamayacağız.

“KILIÇDAROĞLU NEDEN İZMİR’DE BEDAVA KONUT YAPIP VERMEDİ”

Boş vaat vermek çok kolay. Seçime 34 gün kalmış, nasıl olsa sırtınızda küfe yok. Yapamayacağınız hayalleri söyleyebilirsiniz. Biz hiçbir zaman böyle bir siyaset yapamadık. 14 seçimdir AK Partimiz kazanıyorsa projelerdendir. Hiçbir zaman popülist yaklaşmadık. Madem sayın Kılıçdaroğlu yapmak istiyor neden İzmir’de bedava konut yapıp vermedi. İBB kendisinde değil mi. 100 bin konut dönüşümü yapacağız dediler. Neden yapmadılar. Anka Park diye tutturdular. Ankara’daki sosyal konut işi ne olacak? Seçmen gözüyle bakıyorum, kimin vaatlerinin tuttuğuna bakarım. Yapamayacağı bir sözü vererek insanları istismar etmek kadar yanlış bir şey yok.

Biz afet konutlarında devletimiz yüzde 50-60’ının sübvansiyonunu sağlıyor. Gerisi 2 yıl ödemesi şekilde vatandaşımıza veriliyor. İzmir’in aylık taksiti bin 20 lira. Eşya ve taşınma yardımı veriyoruz. Hasar tespit yapıyoruz. Milli servet var. AFAD’da hak sahipliği bir evin barınmasıdır. 5 dairesi olan mağdur olmasın diye 1’ini AFAD’dan 4’ünü kentsel dönüşümden verdik. Yıllardır ülkemizde deprem oluyor. Geçmişte yapılan konutlar ve acılar var.

“DEFNE’DE YOĞUN YIKIM SÖZ KONUSU”

Sağlam zemin ve sağlam yapı teknikleriyle süreci yürütüyoruz. Deprem hasarına baktığınızda sıvılaşma var mı yok mu diye, hasarın yoğunluğu nereyse hasar tespit sonuçları tabloya işleniyor. Antakya merkezde Defne’de yoğun yıkım söz konusu. Zemin sıvılaşması kaynaklı sağlam olması gereken zemin yumuşak zemine dönüyor. Bu tespitleri hocalarımızla paylaştığımızda şaşırdılar. Onlar da şaşırdılar bu tespit bizde yok dediler. 2.gün itibarıyla hasar tespite başladık. 5 milyon 919 bağımsız bölümü inceledik. 872 bin bağımsız bölüm ağır yıkılacak olduğunun tespitini yaptık. Dijitalleştirdik, haritalara yansıttık.

“BAYRAMDA İLK KONUTLARIMIZI TESLİM ETMEYE BAŞLAYACAĞIZ.”

Şehrin içinde hiçbir şey yapmayacak değiliz. Sıvılaşmanın olduğu yerde de tekniğe uygun yapı yapılabilir. Türkiye’nin en iyi mimarlarıyla tasarımlarımızı yaptık. Oradaki kültür, iklimi içine alacak projelendirdi. 11 ilimizde sanayi ticaret hepsini konuştuk. Kültürel binalarımız var. Merkeze koyuyoruz. Zemin uygunsa aynı yere, uygun değilse en yakın yere koyacağız. Bayramda ilk konutlarımızı sayın cumhurbaşkanımızın teşrifiyle teslim etmeye başlayacağız. Gaziantep’te bir köyün tamamı bitecek.

11 ilde de tüm vatandaşlarımız en az bizim kadar mücadele ettiler, en az bizim kadar üzüldüler. Ben bir tek kötü söz duymadım. Devletimiz ilk anından itibaren bu mücadeleyi vermiştir. 85 milyon oraya aktı bunu gördüler. Belki AFAD yoktu ama Kızılay’dan gelen bir vatandaş vardı. Her şey dört dörtlük oldu demiyoruz, elimizden gelen her şeyi yaptık.

“İSTANBUL’U DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ”

Vatandaşımız önümüzdeki seçimi sizin almanız lazım yedili masa gelirse bizim konutlarımızı yapmaz açıkta kalırız diyor. Aynısını İstanbul’a taşıyacağız. İstanbul’u da dönüştürmek zorundayız. Binası yıkılmış, arsası kalmışsa hissesine düşen arsa bedelini ödemeye mükellefiz. İster parasını ödeyeceğiz, isterse başka yerden arsa, isterse rezerv konut vereceğiz. 6316 sayılı yasayla bu konuştuklarımızı yapabiliyoruz. Ekstra bir durum yok. Kura ile en yakın yerde dağıtımını yapmak suretiyle süreci ilerleteceğiz.

İSTANBUL’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Biz 2013 yılıydı, sayın cumhurbaşkanımız kentsel dönüşüm seferberliğini başlattı. Yıkılan binalara bakmak lazım bizim tespitlimiz 99 öncesi yapılar yüzde 96.4 oranında. Deprem yönetmeliğini değiştirdik 3 defa, 3.3 milyon konutun dönüşümü sağladık. Sadece İstanbul’da 1 milyon 200 bin deprem riski olan konutun dönüşümünü yapık. İstanbul’da 93 bin konutun yapımı devam ediyor. Bu yeterli mi. Bu iradeyi daha güçlü ortaya koymalıyız. 1.5 milyon acil dönüşmesi gereken konut var. Bu konularla ilgili iradeyi daha güçlü ortaya koymalıyız. İstanbul ülkemizin milli güvenlik meselesi bu kadar hassas bir konu. İstanbul’da biz ilave bir nüfus getirmeden İstanbul’umuzu finansın, kültürün merkezi haline getirmeliyiz. Burada AR-GE’nin olduğu bir merkez olmalı. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımızla Ataşehir’de finans merkezini açacağız. 2,5 milyon metre kare alanı var. 50 bin kişi istihdam edilecek. Buradaki arkadaşlarımız istihdam olacak. İstanbul şu an finans merkezi konumunda belli başlı alanda zaten hizmet veriyor. Ama burada ayrıcalıklar olacak. Muafiyetler olacak. Hizmet sektörünün yoğun yaşandığı, üretimin, istihdamın yoğun olduğu bir şehir haline getireceğiz. Yakın şehirleriyle Bolu, Düzce, Sakarya, Bursa, Yalova, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale ile beraber düşünmek zorundayız.

“ESENLER’DEKİ ASKERİ ALANI ALDIK, AYIN 22’SİNDE TEMELLERİ ATACAĞIZ”

Bu planlama çerçevesinde acil dönüşüm gerekiyor. Rezerv alanları neden oluşturduk. Biz 1,5 milyon riskli konutumuzun 500 binini olduğu yerde yapacağız. Kalan 500 bin konutumuzu da uydu kentler kuracağız. Bunun da ilk temellerini inşallah 10 bin konutun temelini ayın 22’sinde sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile atacağız. Esenlerdeki askeri alanı aldık. Bu alanı rezerv alanların temelini atacağız. Ayın 22’sinde sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile temellerini atacağız. MSB’ye teşekkür ediyorum. Kendilerine tahsis olan tüm alanlarla ilgili gerekli desteği bize verdiler. Anadolu yakasında Tuzla’da, Pendik’te alanlarımız var. Hepsi askeri alan değil. Bu alanlarda konutlarımızı yaptıktan sonra vatandaşlarımızı taşıyacağız. Bunu rızaya dayalı olarak yapacağız. 

Herkesin huzurla yaşayacağı bir alan yaratmalıyız. Herkesin İstanbullu dediğimiz zaman kadınlarımız, çocuklarımız bunu hak etmiyor mu. Bizim ülkemiz çok zorlu bir süreçten çıktı. Siz 20 yıllık iktidar dönemi gördünüz mü. Bu istikrarı ilk defa gördük. Bu dönemde önceliklerimiz vardı. Hastanelerimiz yoktu.. Şehir hastanelerimizi yaptık. Üniversite için İstanbul’a ya da Ankara gidilmeliydi. Dönüşüm için gücünüz olmalı. Altyapıyı oluşturmalısınız. Dolayısıyla bunları yaptık ve 2013 de bu iradeyi ortaya koyduk. Ülkemizin olası afetlere karşı Ulusal Risk Kalkanı ile daha dirençli hale getirmek için bilim insanlarıyla bu çalışmaları yürütüyoruz. Bilim insanları ile 13 grubumuz var. Bu çalışma çerçevesinde çalışmalarımı yürütüyoruz. Yasal değişikliklerden tutunda ne varsa tüm alanlara ilişkin bu çalışmaları yapıyoruz. Bunlar seçim beyannamesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanacak. İstanbul’umuz için ülkemiz için planlananlar seçim beyannamesinde olacak.

Yerel yönetimlerimizle beraber dönüşümleri yürüteceğiz. Her bölgemizde ne İstanbul ne Ankara ne de İzmir bir bu alanlarda yardım istediklerine yapmadı diyemez. Ne gerekirse yapıyoruz. Biz İstanbul’u kaderine terk edemeyiz. Kusura bakmasın kimse siz söz verip hiç bir yeşil alan yapmayanlara… Biz sadece İstanbul’da 1200 tane kaçak yapı yıktık sadece. Sen belediye başkanısın ya işini yap seni millet belediye başkanı yapmış.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş