DOLAR 32,3218 0.21%
EURO 35,1122 -0.06%
ALTIN 2.294,600,77
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

145 okunma

Barbaros Hayrettin Paşa Cami açılıyor! 1500’lü yıllardan beri böylesi yapılmadı

ABONE OL
11 Mayıs 2023 00:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Simgelerin camisi ‘Barbaros Hayreddin Paşa Camii’ cuma günü açılıyor!

Özgür Gündüz/Haber7

Osmanlı mimarisi özelliklerine sahip Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami 12 Mayıs Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla resmen ibadete açılıyor. 

Levent’te yapımı süren Türk ve dünya denizcilik tarihinin en büyük isimlerinden Barbaros Hayreddin Paşa’nın isminin verildiği cami, denizcilik sembolleriyle dikkati çekiyor.

BU LOKASYONDAKİ EN BÜYÜK CAMİ

Caminin yapım sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan yüklenici firma sahibi Abdülkadir Kart, “Barbaros Hayrettin Paşa Cami bu lokasyondaki en büyük camilerden biri. Beşiktaş ilçesinden Sarıyer’e kadar bu aksta bu büyüklükte bir cami bulunmuyor. Mesela bu bölgede bir Cuma namazı kılmak isteseniz büyük zorluklar yaşayabilir, hatta yer bulamayabilirsiniz. Bu açıdan baktığımızda lokasyon çok doğru ve ihtiyacın olduğu bir yerdi” dedi.

İSMİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ

Caminin isminin nereden geldiğine ilişkin değerlendirmede bulunan Kart, “Bu semtin ismi Levent. Levent Osmanlı’da denizci demek. Barbaros Hayrettin Paşa’da bu bölgede denizcilerine eğitimler verirmiş. Buradan yola çıkarak istişareler sonucunda Cumhurbaşkanımız da Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami olsun diye takdir ettiler” ifadelerini kullandı.

YAPIM MALİYETLERİNİ HAYIRSEVERLER KARŞILADI

“Cami inşaatına başlayalı 2 yıl 10 ay oldu. Bu büyüklükte bir cami için çok ideal bir süre diyebilirim” diyen Abdülkadir Kart, “Camimizin yapım maliyetleri Barbaros Hayrettin Paşa Camii Yaptırma Ve Yaşatma Derneği’ne hayırseverler tarafından yapılan başlarla karşılandı. Devletin bu anlamda bir katkısı olmadı. Bizim de yüklenici firma olarak bir kar amacımız olmadan bu işe girdik. Gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Kar beklentimiz olmadı” şeklinde konuştu.

BÖYLE BİR MİHRAP EN SON 1500’LÜ YILLARDA YAPILDI

Caminin birçok özelliği olduğunu belirten Kart, “Kapıları özel olarak Konya’da yapıldı. Mihrabı çok özel. Böyle bir mihrap 1500’lü yıllarda Konya’nın Beyşehir ilçesinde yapılmış. Binlerce parça seramiğin bir araya getirilmesiyle yapıldı. Korkulukları, kubbesi, camları hepsi ayrı bir mimari eser” bilgilerini paylaştı.

RAHATSIZLIK VERDİK, HAKLARINI HELAL ETSİNLER

Barbaros Hayrettin Paşa Levent Cami’nin İstanbul’daki birçok güzel camiden biri olacağını ifade eden Abdülkadir Kart, sözlerine şöyle devam etti: 

“Halkımızı buraya davet ediyoruz gelip görsünler. Görenler hayran kalıyor. Teşekkürlerini takdirlerini iletiyor. Biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Yorgunluğumuz gidiyor. Bu arada caminin yapıp sürecinde bazen elimizde olmayan nedenlerden dolayı çevreye zahmetler, rahatsızlıklar verdik. Toz oldu, gürültü oldu. Ben buradan rahatsızlık verdiğimiz tüm vatandaşlarımızdan özür diliyorum, helallik istiyorum. Vatandaşlarımıza biraz rahatsızlık verdik ama bu güzelliği de yaşamalarına vesile olduğumuz için mutluyuz tabiki”

Abdülkadir Kart, “Camimizin yapımında emeği geçen bütün takım arkadaşlarıma, mimarımız Mehmet Güner Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini sözlerine ekledi.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA CAMİ’NİN ÖZELLİKLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

 

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş