DOLAR 32,3306 0.24%
EURO 35,1029 -0.08%
ALTIN 2.293,990,74
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

146 okunma

Bloomberg’ten enflasyon itirafı! Hazımsızlığı içeriye gizlediler

ABONE OL
4 Ocak 2023 02:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • Haber7

Türkiye’nin ekonomide merakla beklediği rakamlar bugün açıklandı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aralık ayı enflasyonu 1,18 oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 64,27‘e geriledi. Açıklanan bu rakamlar dünyada adeta şok etkisi oluşturdu.

AVRUPA’DA ENFLASYON REKORLARI

Dünya ve Avrupa pandemi döneminin ardından bir enflasyon çıkmazına girdi. Avrupa’nın en büyük ekonomileri Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler son 50 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya kaldı. Bu dönemde neredeyse bütün ülkeler faiz yükseltme yoluyla enflasyonu kontrol etme çabasına girişse de Türkiye farklı bir yol izledi. Dünyanın aksine Türkiye faizleri düşürerek ihracat ve cari fazla yöntemiyle enflasyonla mücadele etti.

ERDOĞAN YOL HARİTASINI BELİRLEDİ

Bu dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Faiz sebep, enflasyon netice’ söylemiyle Türkiye’nin yol haritasını belirledi. Tüm dünyada yükselen faiz oranı, Türkiye’de düştü. Çift hanelerde olan faiz rakamları tek hanelere kadar çekildi. Yapılan hamleler sonrası ihracatta beklenen sonuçlar geldi. Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak 2022 yılında 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 

HÜKÜMET ÇÖZÜLEMEYEN PROBLEMLERİ ÇÖZDÜ

Sosyal devlet anlayışıyla vatandaşlarını enflasyona karşı ezdirmek istemeyen hükümet birçok adımı peş peşe attı. Uzun yıllardır çözüm arayan EYT problemini çözerek 2 milyon 250 bin kişi emekli olmaya hak kazandı. Memurların istediği 3600 ek gösterge problemi çözüme kavuşturuldu. Asgari ücretliye eşi benzeri görülmemiş oranda zamlar yapılarak korunmaya çalışıldı. Bugün açıklanan rakamlar sonrası memur zamları da belli oldu. Memurlar 2023 yılında yüzde 25 zam aldı.

 

BLOOMBERG’TEN ENFLASYON İTİRAFI

Atılan bu adımlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklediği sonuçları verdi. Enflasyon yüzde 64’le büyük bir düşüş yaşadı. Yaşanan bu düşüş ekonomi gazetesi Bloomberg’in de dikkatini çekti. Türkiye’deki enflasyon rakamlarını değerlendiren bir haber yayınlayan Bloomberg, enflasyonda yaşanan bu düşüşün, 1995 yılından bu yanan en hızlı yavaşlama olduğunu itiraf etti. 



HAZIMSIZLIĞI HABERİN İÇİNE GİZLEDİLER

Haberin başlığında enflasyonun Türkiye’de 28 yılın en hızlı düşüşünü yaşadığını açıklayan Bloomberg, haberin içinde ise büyük bir hazımsızlık örneği sergiledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşların büyük problemlerini çözmek için açıkladığı EYT, 3600 ek gösterge ve ücretlilere yapılan zamları ‘Savurganlık‘ olarak nitelendiren Bloomberg, bu yapılan düzenlemeler nedeniyle enflasyondaki düşüş ivmesinin hız kaybedeceğini yazdı.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş