DOLAR 32,3291 0.23%
EURO 35,0841 -0.15%
ALTIN 2.301,021,05
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

167 okunma

Deprem göçüne karşı özel teşvik! Detaylar belli oldu

ABONE OL
9 Mart 2023 10:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konuya ilişkin düzenleme Cumhurbaşkanı kararı ile yapılacak. Düzenlemeye ilişkin duyuruyu önceki günkü kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Hâlen Adıyaman, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa illerinde yapılan yatırımlar Cazibe Merkezleri Programı kapsamında destekleniyor. Düzenleme hayata geçirildiğinde; Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Elazığ da kapsama alınacak.

Cazibe Merkezleri Programı’ndan yararlanan işletmelere, yürürlükteki yatırım teşvik mevzuatında, 6. Bölge için verilen destek unsurlarının tamamı sağlanıyor. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında depremzede illerden; Adıyaman, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa illeri yer alıyor. 

Mevcut uygulamada Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa’nın kapsamda olduğu cazibe merkezleri programından Gaziantep, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Elazığ da yararlanacak.

ENERJİ GİDERLERİNE ÜÇ YIL DESTEK

İşletme döneminde enerji giderlerinin yüzde 30’u toplamda 10 milyon lirayı geçmemek üzere 3 yıl boyunca destek verilecek. Makine ve teçhizat alımlarındaki KDV istisnası, ithal makine için gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak.

10 YIL SİGORTA PRİM DESTEĞİ

Özel sektör yatırımlarını destekleyen, istihdam, üretim, ihracatı artırarak bölgeler arası gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan program kapsamında sigorta primi işveren hissesi ve işçi hisse desteği 10 yıl boyunca devam edecek.

Kurumlar vergisi yüzde 50 yatırıma katkı oranına göre yüzde 90 indirimli uygulanacak. İmalat sanayindeki yatırımlara inşaat gideri için KDV iadesi sağlanacak.

Yatırım yerini devlet tahsis edecek. İmarla ilgili buna inşaat yapı kullanma izin, parselasyon harcında istisna sağlanacak. İnşa edilen binalarda 5 yıl süreyle bina vergisinden muaf tutulacak.

Teşvik süresi sonuna kadar arazi vergisi muafiyeti uygulanacak. Teşvikli yatırımlar için kullanılacak kredilerin faizi, yatırımın bulunduğu bölgeye göre değişen oranlarda destekleniyor.

Üst limiti 1.8 milyon lira olmak üzere Türk Lirası kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim yapılacak.

DEPREM BÖLGELERİNDE ÇİFTÇİYE DESTEK PAKETİ

Deprem bölgesindeki çiftçilere yönelik de bazı adımlar atıldı. Bu kapsamda, afetten etkilenen çiftçilerin Hazine faiz destekli kredileri 1 yıl süreyle faizsiz ertelendi. Her büyükbaş hayvan için 500 lira, her küçükbaş hayvan için ise 50 lira yem desteği sağlandı.

Yatırımlara hangi destekler veriliyor?

■ İşletme döneminde enerji giderlerinin yüzde 30’u toplam 10 milyon lirayı geçmemek üzere 3 yıl boyunca destekleniyor.
■ Makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnası, ithal makine için gümrük vergisi muafiyeti sağlanıyor.
■ Kurumlar vergisi yüzde 50 yatırıma katkı oranına göre yüzde 90 indirimli olarak uygulanıyor.
■ 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi ve işçi hissesi desteği
■ Yatırım yeri tahsisi sağlanıyor.
■ Üst limiti 1.8 milyon lira olmak üzere; TL kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim yapılıyor.
■ İmalat sanayindeki yatırımlara inşaat gideri için KDV iadesi sağlanıyor, imar ile ilgili bina inşaat, yapı kullanma izni, parselasyon harcından istisna sağlanıyor.
■ İnşa edilen binalar 5 yıl süreyle bina vergisi muafiyetinden, teşvik süresi sonuna kadar ise arazi vergisi muafiyetinden yararlanıyor.

KAYNAK: EKONOMİM

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş