DOLAR 32,3305 0.24%
EURO 35,0475 -0.24%
ALTIN 2.280,670,15
BITCOIN 22849361,61%
Ankara
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

170 okunma

Dev konut kampanyasına sektörden ilk tepkiler

ABONE OL
4 Ocak 2023 17:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orta gelirlilere yönelik yeni konut kampanyası olan “Yeni Evim” programının detayları belli oldu.

  • Başvurular 16 Ocak’ta 
  • Asgari peşinat tutarı yüzde 10
  • 15 yıl vade
  • Ödemeler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek
  • 0,69 faiz oranı
  • 1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL
  • 2. Bölgedeki illerde en çok 3 milyon TL (Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla)
  • 3. Bölgedeki illerde için ise en çok 2 milyon TL
  • 5 yıl satış yasağı
  • Konut sahibi olmama ve son 1 yıl içerisinde konut satmış olmama şartı

“ÇOK AVANTAJLI OLDU”

Yeni kampanyayı değerlendiren uzmanlardan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: Gelire uyumlu bir model olarak karşımıza çıktı. 3 ayrı bölgeye ayrılması önemli bir avantaj oldu. Çünkü konut fiyat endeksine göre bölgelerde ayrı fiyat skalaları vardı. İlk bölgede İstanbul’da üst limit 5 milyon iken, ikinci bölgede Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve Muğla’da kredi üst limiti 3 milyon olarak belirlendi. Diğer şehirlerimizde ise kredi üst limiti 2 milyon lira.

SEKTÖR HAREKETLENECEK

Konutun sıfır olma şartı aranıyor. Bu kapsamda gerek tamamlanmış konutlar gerekse belirli oranda tamamlanmış olanlar kapsam içerisinde değerlendirilebilecek. İnşaattaki arzı artıramaya yönelik yapımına yeni başlayacak konutlar için bu kredilerin verilecek olması istihdama ve inşaat sektörünün hareketlenmesine olumu fayda sağlayacaktır.

1’in altında başlayacak faiz oranları 0.69 olarak belirlendi ve vade süresi 15 yıl olacak. Kredi kriteri kapsamında 1. ve 2. bölgede hem bir konutunun olmaması hem de son 1 yıl içerisinde konut satışı yapmamış olması kriteri daha çok ihtiyaç sahibi kişiler tarafından bu kredinin kullandırılmasını kolaylaştıracaktır.

Özellikle müteahhit kesim için ayrılan 25 milyar TL’lik finansman da yeni projelere imkan sağlanması mümkün olabilir. Bu noktada vadenin artırılması ödemeleri de kolaylaştıracaktır. Özellikle de bunun İstanbul’da yeni konut bulma imkanı daha zor olduğunu değerlendirdiğimizde diğer illerde daha yoğun başvuru alabileceği kanaatindeyiz. Evlerin 5 yıl satılamayacak olması bunun yatırım amacıyla ya da al sat yöntemi ile değerlendirilmesini zorlaştıracaktır.

BAKANLIĞIN SÜBVANSE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras ise şu ifadeleri kullandı: “Gayet iyi 0.69 çok uygun orta gelirliye hitap eden bir proje bu. Gayet iyi özellikle İstanbul’u ayırmalar çok önemli 5 milyon TL kredi kullandırılacak. İstanbul diğer illere göre çok daha yüksek fiyat artışı ile karşı karşıyaydı. İstanbul 5 milyon, 7 tane ilimizde 3 milyon diğer illerde 2 milyona kadar kredi kullanılacak. 15 yıl uzun vade de uygun. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilk 3 yıl sübvanse desteği çok önemli bir destektir.

‘ARZ GELDİĞİ SÜRECE FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLECEK’

İlk 3 yıl zorlanmadan taksitler konusunda destek verecektir. Geniş kapsamlı ve orta ölçekteki gelir grubuna sahip ailelere fayda sağlayacak. 100 bin aile, bu arza destek sağlayacak. Arz geldiği sürece fiyatları aşağı çekeceğiz.

‘KONUT VE KİRA FİYATLARININ DÜŞMESİNDE CİDDİ ETKEN OLACAKTIR’

İlk evim projesinde 250 bin konut geliyor. Bu 500 bine çıkacak dolayısıyla kiracı olup bu projeden faydalanan kişiler kendi evlerine geçtikleri taktirde 250 bin konut açığa çıkacak bunlar hem kira fiyatlarının düşümünde hem de satış fiyatlarının düşmesinde ciddi etken olacaktır.

‘FAİZ ORANLARI ÇOK İYİ GELDİ’

Faiz oranları çok iyi geldi 0.69’dan başlayan, sanırım orada 2+1, 3+1 ve 4+1’e göre faiz oranları değişecektir. Daha küçük konutlar, alanlara faiz oranları daha düşük. 4+1 alanlara yüksek bir faiz oranı gelecektir diye düşünüyorum. Yüzde 1’in altındaki faiz oranı tüketiciyi mutlu edecek oranlardır.”

Yeni konut kampanyasına başvuru nasıl olacak? İşte detaylar
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası”nın detaylarını açıkladı. Nebati, “Yüzde 10 peşinat, 15 yıla kadar vade ile 0,69’dan başlayan oranlarla kredi desteği sağlanacak” dedi. Peki bu projeye başvurmak isteyenler nasıl bir başvuru süreci işleyecek? Kimler yararlanabilecek? İşte cevabı…

GALERİYE GİT

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş