DOLAR 32,3187 0.2%
EURO 35,1147 -0.13%
ALTIN 2.307,121,31
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

253 okunma

Dönmez: Türkiye, doğalgaz merkezi olmak için tüm enstrümanlara sahip

ABONE OL
21 Kasım 2022 19:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefini dile getiriyoruz. Bir sabah kalkıp biz bu sabah enerji merkezi olmak istiyoruz demedik. Türkiye’nin enerji merkezi olması yönünde dile getirilen uluslararası talepler de bir anda ortaya çıkmadı. Türkiye’nin enerjide dönüşümünün meyvelerini topluyoruz. Bir günde bu noktaya gelmedik. Bugün 7 uluslararası doğal gaz boru hattına, 2 kara,2 deniz LNG tesisine, 2 yeraltı doğalgaz depolama tesisine sahibiz.

KARADENİZ GAZIYLA ELİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK

Türkiye’nin altyapısı ve gaz piyasalarıyla doğalgaz merkezi olmak için tüm enstrümanlara sahip olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

“TANAP ve TürkAkım gibi dev projeleri çok kısa zamanda devreye alabilecek teknik yeterliliğe ve işletme kapasitesine sahibiz. Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız da bu sürece dahil olunca elimiz daha da güçlenecek. Mevcut hatlarımızın kapasitesini artırmak ve yeni kaynak ülke ve güzergah çeşitlendirmesi yapmak için yoğun bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Orta Doğu, Orta Asya ve Akdeniz’den gelecek yeni doğalgaz boru hatları ve ülkelerle ortaklaşa hidrokarbon arama ve sondaj işbirlikleri için görüşmeler yaptık. Yeni hatların ve yeni kaynakların en ekonomik rotasının Türkiye olması, sahip olduğumuz altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyeli olduğunu gösteriyor.”

ÇALIŞMALAR TAKVİME UYGUN İLERLİYOR

Türkiye altyapısıyla doğal gaz merkezi olmaya sahip bir ülke. Yeni hatların en ekonomik rotasının Türkiye olması bugün sahip olduğumuz altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyel olduğunu hepimize gösteriyor. Yerli gazımız da bu süreçte aktif bir oyuncu olacak. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazı karaya çıkaracağımız Filyos’ta olağanüstü gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cuma günü sahadaydım çalışmaları yerinde inceleme imkanım oldu. Bütün çalışmalarımız planlanan takvime uygun bir şekilde ilerliyor.

ÇALIŞMALARIN YÜZDE 80’Nİ TAMAMLANDI

Derin deniz tabanındaki 170 km boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri devam ediyor. Filyos’daki çalışmalarımız yüzde 80 oranında tamamladık. Deniz tabanındaki gazı burada işleyecek ulusal gaz dağıtım sistemine aktaracağız. 170 km boru serim işlemi geçtiğimiz hafta bitti. Karadeniz’in 170 km açığından gelecek yerli gazımızı sisteme bağlayacak BOTAŞ’ın çalışması var. O boru hattı da tamamlandı. Test işlemlerimiz devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş