DOLAR 32,4079 0.15%
EURO 35,2115 0.01%
ALTIN 2.322,290,15
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

180 okunma

Fransızların ‘yok’ dediği maden Türkiye’nin en büyük kozu olacak! ABD’nin ‘yumuşak karnı’

ABONE OL
26 Aralık 2022 03:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • Haber7/ Fuat Öner

Türkiye başlattığı ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ ​ile saklı kalmış potansiyel kaynakları gün yüzüne çıkarmak için adeta seferberlik başlattı.

Öyle ki, bu seferberlikle beraber Türkiye maden çeşitliliği açısından dünyada 8. sıraya yükseldi. 1935-2002 tarihleri arasındaki 68 yıl boyunca 3,7 milyon metre olan ‘Sondajlı Maden Arama Çalışmaları’ 2003-2022 arasında 8,3 milyon metreye çıkarıldı.

Eskişehir’deki NTE arama çalışmaları 1950’li yıllara kadar uzanıyor. O dönem bölgeye gelen Fransız araştırmacılar, rezervi görünce Türkiye’ye bir teklifte bulunuyor;  ‘Türkiye’nin havayolunu, karayolunu biz yapalım karşılığında madeni bize verin.’ 
Fransızlar bu teklife ret cevabı alınca ise ‘burada maden yok’ raporu tutup dönüyorlar. Yine aynı yıllarda ABD’li araştırmacıların da sıklıkla bölgeye geldiği biliniyor…



İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETMEK İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Nadir Toprak Elementleri, genelde toprak altında genellikle ‘küçük rezervler’ halinde bulunuyorlar. Nadir Toprak Elementlerini ‘nadir’ yapan şey ise, rezervlerin azlığı değil bu elementleri işlemenin maliyetinin yüksek olması. Toplam 17 elementin bulunduğu bu madenler sadece ekonomik değil aynı zamanda büyük bir stratejik öneme de sahip… 

NTE adıyla da bilinen bu elementler grubu özellikle gelişen teknoloji ile beraber ülkeleri için en kritik maddelerden biri haline dönüştü.

IPHONE’LARDAN F-35’LERİN ÜRETİMİNE KADAR…

Bugün NTE’ler cam, seramik, metalürji sanayi, lazer üretimi, mıknatıs üretimi, petrol katalizörü ve ileri teknoloji akıllı füzeler, fiber optik ve uydu haberleşmesi için kullanılan cihazların üretimi için olmazsa olmaz. Bunların yanında hibrid ve elektrikli araçlar, rüzgâr türbinleri, güneş enerjisi panelleri, MR makineleri…

Hatta dünyanın en değerli şirketi Apple iPhoneların kameralarını ve Lockheed Martin F-35’leri üretmek ve için NTE’ye ihtiyacı var.


ABD’NİN YUMUŞAK KARNI, ÇİN’İN EN BÜYÜK KOZU

2018 yılında dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında başlayan ticaret savaşında en stratejik konu başlığı NTE’ler oldu.

NTE’nin kullanım alanları ve ABD’nin bu konudaki Çin’e olan ciddi bağımlılığı göz önüne alındığında ticaret savaşlarında NTE ihracatı ABD’nin yumuşak karnı olurken, Çin’in ise elindeki en büyük koz oldu.

2030 yılına kadar nadir toprak elementlerine talebi 5 kat artacak olan Avrupa, petrol ve gazda Rusya’ya olan bağımlılığın bir benzerini nadir toprak elementlerinde Çin’e karşı yaşamamak için “Avrupa Kritik Hammaddeler Yasası” üzerinde çalışıyor.

TÜRKİYE NTE MADENİNİ KAPTIRMAYACAK

Şimdi ise Beylikova’da bulunan rezerv ve kurulan tesis ile dünyada NTE konusunda tekel haline gelen Çin’in en güçlü rakibi Türkiye olmuş durumda.

Elindeki bu kozu korumak isteyen Çin, Türkiye’ye madeni ham madde olarak ithal etme kendi işleyerek satmak istese de bu teklifi kabul görmedi. Ret cevabı sonrası Çin’den gelen yeni teklif ise ‘Otaklık kurup NTE işleyecek tesis teknolojisini Türkiye getirebiliriz’ oldu.

TÜRKİYE’NİN NTE PLANINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Yüksek teknolojili ürünlerin temel bileşenleri olan nadir elementlerin üretimini ilk öncelik olarak belirlendiği açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halihazırda dünyadaki nadir elementlerin üretimi ve bunların nihai ürüne dönüştürülmesi çalışmalarının yüzde 95’i Çin’de gerçekleştirilmektedir. Teknoloji bağımsızlığının ayrılmaz bir parçası olan madenlerin üretimi ve nihai ürüne dönüştürülmesi hususunda yeni bir adım atıyoruz. Geçmişte türlü engellemeler ile ülkemizin dışında tutulduğu bu alana artık güçlü bir şekilde girmenin vaktinin geldiğine inanıyoruz.” demişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş