DOLAR 32,3308 0.24%
EURO 35,0895 -0.13%
ALTIN 2.299,450,98
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

141 okunma

Kılıçdaroğlu’na zor soru! Borç karşılığında IMF’ye ne vereceksin?

ABONE OL
18 Nisan 2023 20:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylık ilanı sonrası deprem bölgesine yaptığı ziyarette, ilk iş olarak IMF’den borç alacağının sinyalini vermişti. Türkiye’yi yeniden IMF’ye bağımlı hale getirmek istediğini açık eden Kılıçdaroğlu, “Eğer iyi bir yönetim, halkına hesap veren bir yönetim saydam bir yönetim olduğu takdirde pek çok kuruluştan yardım da alabiliriz. Pek çok kuruluştan düşündüğümüzden çok daha uygun koşullarda kredi de alabiliriz” demişti. 

Bugünkü “Karşılığında ne vereceksin?” başlıklı yazısında Kılıçdaroğlu’nun IMF’den borç alma sinyalini ele alan Sözcü yazarı Soner Yalçın, işadamı ağırlıklı bir masada geçen seçim sohbetini yazısına döktü. Masadaki işadamlarının Türkiye’nin ekonomik rahatlama yolunun cari açığın dış borçlanmayla kapatılması olduğunu söylediğini belirten Yalçın, işadamlarına IMF‘nin para karşılığında Türkiye’den ne talep edeceğini sorduğunu söyledi. 

Yalçın “IMF bize en fazla 60 milyar dolar verir. Gerisi, gelecek sıcak parayla tamamlanır da, bu para sahipleri bizden ne teminat isteyecek? Öyle özgürlük-demokrasi filan gibi kamuoyunu oyalamak için söylenen yanıltıcı lafları bir kenara bırakalım. Para sahibi sadece kazancını düşünür. Kamu kaynaklarını sata sata bitirdik, elimizde pek bir şey yok, o halde neyi teminat göstereceğiz? Vergi toplama imtiyazını onlara mı bırakacağız?” dedi. 

KIBRIS PARA KARŞILIĞI KAYBEDİLDİ

Osmanlı’nın da zamanında aynı dönemleri yaşadığını belirten Yalçın, kapitülasyonlarla imparatorluğun boynuna yağlı urganın geçirildiğini ve para olmayınca toprak verilmek zorunda kaldığını yazdı. Konuyla ilgili örnek veren Yalçın, “Yunanı savaşta yendik, masa başında Yunanistan’ın bağımsızlığını kabul ettik. “Kürt açılımı” konuşulurken 20 Şubat 2010 tarihinde Hürriyet gazetesinde, “et ve tırnak gibi olduğumuz” Girit’i nasıl kaybettiğimizi yazdım. Yerel özerklikle başlayıp, otonom ile sürüp, Girit meclisi kararıyla Yunanistan’a nasıl bağlandığını yazdım… Kıbrıs’ı para karşılığı sözleşme kağıdı ile kaybettik. Neler neler… O dönem tüm kaybedişlerin temelinde Avrupa ile yapılan borç anlaşmaları vardı.” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE NEYİ TEMİNAT GÖSTERECEK?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “şu kadar para buldum, bu kadar para buldum” sözlerinin irdelenmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, Kılıçdaroğlu için “Neyi teminat göstererek yeni borçlar bulacak?” diye sordu. 

Bu konuda fikir yürüten Yalçın, şu maddelere dikkat çekti;

Kuzey Suriye’de suni Kürdistan olabilir mi?

Türkiye’de yerel yönetimlere -tıpkı Girit örneğinde yaşandığı gibi- kendi jandarmasını bile kuran özerklik verilmesi olabilir mi?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş