DOLAR 32,4031 0.17%
EURO 35,2058 -0.02%
ALTIN 2.323,770,21
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

166 okunma

Küresel piyasalarda Fed öncesi sakin

ABONE OL
1 Şubat 2023 04:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel Borsalar ABD ve Avrupa merkez bankalarının bu hafta beklenen faiz artışları öncesinde düşüyor.

Fed’in bu hafta açıklayacağı faiz kararı ile Alphabet ve Meta’nın dahil olduğu teknoloji bilançoları öncesi Wall Street’te risk iştahı düşerken, S&P 500 yüzde 1,3, Nasdaq 100 yüzde 2 geriledi.

İki endekste yaşanan düşüşlerde Microsoft Corp., Apple Inc., Nvidia Corp. ve Tesla Inc. hisselerine gelen satışlar etkili oldu.

ABD tahvilleri değer kaybetti, 10 yıllıkların getirisi 3 baz puan artışla yüzde 3,54’e ulaştı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı yüzde 2’nin üzerinde düşüşle 78 dolar seviyesinin altına indi. Pazartesi günü yüzde 0,24 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi, bu sabah 1.225 seviyesinde, yatay.

Fed beklentileri ne yönde?

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed’in Çarşamba akşamı açıklanacak kararına çevrildi.

Bloomberg anketinde beklenti politika bandında 25’er baz puanlık artışa gidilmesi yönünde.

Fed Başkanı Jerome Powell daha önceki açıklamalarında yılın kalan kısmında faiz indirimleri olabileceğine yönelik beklentileri geri püskürtmüştü. Buna karşın piyasalar Powell’ın “faizlerin uzun süre yüksek olacağı” söylemine ikna olmamışa benziyor ki ocak hisse rallisi de buna işaret ediyor.

Buna ek olarak HSBC Asset Management’a göre Fed, ABD’de ekonomik durgunluk belirtileri ortaya çıktıkça rotayı tersine çevirecek ve faiz oranlarını bu yıl para piyasalarının tahmin ettiğinden daha erken ve daha agresif bir şekilde indirecek. Kurumun Küresel Başstratejisti Joe Little, politika yapıcıların yıl sonundan önce faiz oranlarını – şu anda piyasada fiyatlanan iki katı oranında – 100 baz puan indireceğini öngörüyor. Little, ayrıca 2024’te 200 baz puanlık ilave faiz indirimi beklediğini belirtti.

Morgan Stanley’in Michael Wilson liderliğindeki stratejistlerine göre ise yatırımcılar “Fed ile savaşma” temel kuralını unutmuş görünüyor. Stratejistlerin notunda, “Belki bu hafta bu konuda bir hatırlatma olacaktır. Bu ay hisse senetlerindeki ralliye katkıda bulunan yatırımcılar, Fed’e doğrudan meydan okurlarsa hayal kırıklığına uğrayacaklar” değerlendirmesini yaptılar. Citi Global Wealth’ten Kristen Bitterly de benzer bir açıklama yaptı ve ocak rallisinin 2022’nin kaybedenleri öncülüğünde gerçekleştiği de dikkate alındığında teknik bir hareket olduğunu belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş