DOLAR 32,5562 0.46%
EURO 34,9876 -0.24%
ALTIN 2.324,830,23
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

99 okunma

MHP’nin muhalefete kurduğu manidar tuzak: ‘Liste’ stratejisi!

ABONE OL
24 Mayıs 2023 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • HABER7

Milliyetçi Hareket Partisi, 14 Mayıs seçimlerinde aldığı 5 milyon 421 bin 471 oy ve ulaştığı %10,14’lük oranla Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi oldu. MHP’yi %5 seviyelerinde gösteren anketleri alaşağı eden Devlet Bahçeli liderliğindeki kadrolar, seçimden zaferle ayrılan Cumhur İttifakı’nın bir kez daha AK Parti ile birlikte öncü gücü oldu. Bütün anketörler, muhalif siyasi ve gazetecilerin “MHP bizi yanılttı” demekle yetindiği başarının arkasında bir stratejinin olduğu ise gözlerden kaçırılıyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, tam bu noktada çarpıcı bir değerlendirmede bulunuyor. Milliyet gazetesi yazarı ve Kanal D Ankara Temsilcisi Zafer Şahin’e konuşan MHP’nin iki numaralı ismi Feti Yıldız, partinin başarısının arkasındaki gerçeğe dikkat çekti. MHP’nin neden ortak liste değil de kendi logosuyla seçimlere girdiğini ve listeleri YSK’ya son kanuni sürenin 2 gün öncesinden verildiğini açıklayan Feti Yıldız, “sonuç alma sanatının” ayrıntılarını paylaştı.

6’LI MASANIN DENGESİNİ BÖYLE BOZMUŞLAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Seçim kanununda yaptığımız değişiklikten sonra 6’lı masanın ‘artık oy’ avantajını kaybetmemek için tek listeyle seçime gireceğini, bu birlikteliğin CHP’nin zararına olduğunu ve başarısızlığa mahkum olacaklarını biliyorduk.

Çünkü milliyetçi-muhafazakar seçmen CHP’nin bilinen bagajları sebebiyle bu partiye oy vermeyecekti. Tıpkı Ali Babacan’ın babası gibi! AK Parti’den ayrılarak parti kuran kişilerin ana gövdeden büyük bir parça koparamaması başka bir etkendi.

Cumhur İttifakı partilerinin seçimlere kendi logosuyla girmesi Millet İttifakı’nın tek listeyle seçime girme arzusunu pekiştirdi. Süresinden iki gün önce YSK’ya milletvekili listelerini teslim etmemize inanamadılar, adeta intihar ettiğimizi düşündüler. Neredeyse zil takıp oynayacaklardı.

CHP ve İyi Parti 16 seçim çevresinin 9’unda CHP listesinden, 7 seçim çevresinde ise İyi Parti listesinden fermuar yöntemiyle seçime girdi. İyi Parti bu yöntemle 1 vekil kazanabildi.

Ortak liste hazırlamak her zaman iki partinin toplam oyunun karşılığını vermez. CHP’ye iltica eden partiler oy karşılığını vermeden 39 sandalye aldı.”

TUZAĞA DÜŞÜRMÜŞLER

Gazeteci Zafer Şahin, yazısında MHP’nin stratejisini şöyle değerlendiriyor:

“Siyaset bir sonuç alma sanatıysa MHP bu sanatı güzel icra ediyor. Muhalefeti resmen tuzağa düşürmüşler.

Tabii bir de muhalefetin kendi içinde düştüğü tuzaklar var. Özellikle CHP’nin. 4 küçük partiye kaptırdıkları 39 vekilliğin siyasi tarihimizde bir başka örneği yok. Hukukçu Feti Yıldız’ın bu konudaki yorumunu çok tuttum: Bu vaka siyasal bilgiler fakültelerinde tez, asliye hukuk mahkemelerinde sebepsiz zenginleşme davasının konusu yapılmalı.”

ASIL SÜRPRİZ İKİNCİ TURDA MI?

Peki AK Parti ve MHP öncülüğündeki Cumhur İttifakı‘nın 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerindeki stratejisi ve muhalefete yönelik planı ne? Muhalefet blokunun Cumhur İttifakı’nın stratejilerine karşı pozisyonu nasıl?

Bütün Türkiye’nin bunu 29 Mayıs sabahı öğrenebileceği öngörülüyor…

KAYNAK: MİLLİYET – HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş