DOLAR 32,3660 0.11%
EURO 35,0553 -0.15%
ALTIN 2.321,110,10
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

122 okunma

Resul Kurt, Adıyaman’da dokunmadık omuz bırakmadı

ABONE OL
6 Mayıs 2023 23:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

14 Mayıs seçimleri için geri sayım başladı. Partiler seçim çalışmalarına hız verdi. Depremden en büyük zararı gören şehirlerin başında gelen Adıyaman’da da çalışmalar sürüyor. Adıyaman’da özellikle AK Parti 1.sıra Milletvekili Adayı Resul Kurt da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kurt hem şehir merkezinde, hem ilçelerde, hem de köylerde ziyaretlerini sürdürüyor. Kurt depremzede vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi için için çalışıyor.

Kurt, özellikle konteyner ihtiyacı olan köylere ve yerleşim yerlerine konteyner ulaştırma noktasında çalışmalara hız verdi.

Kurt depremden en çok zarar gören illerin başında gelen Adıyaman’da son durumu anlattı. Depremde Adıyaman’ın sesinin çok çıkamadığını anlatan Kurt Adıyaman’ın yüzde 90’ının depremden hasar gördüğünü anlattı. Kurt’un açıklamaları şöyle: 

Adıyamanlı hemşerilerimizde, her yerde var ama Anadolu’da ‘Anadolu irfanı’ dediğimiz Adıyaman, Malatya insan profili olarak da birbirine çok yakın ve birbirine çok benzer.

ADIYAMAN’DA SON DURUM NE?

Ben Adıyaman’daki son durumu anlatayım sizlere; Adıyaman’da toplam 205.000 bağımsız bölüm var. Ağır ve yıkık 65 bin 842. Yani 66 bin bin ağır hasarlı oturulamaz durumda bağımsız bölüm var. Orta hasarlıların da durumu değerlendirilecek. Şuanda 21 bin 641 yani yaklaşık 22 bin de orta hasarlı bina var.

BİNALARIN YÜZDE 90’I HASARLI

Neredeyse yüzde 40’ın üzerinde ağır ve orta hasarlı binalarımız var. Az hasarlı 90 bin, 27 bin 478 de hasarsız binamız var. Özellikle Adıyaman’ın Kahta ilçesinde hasarsız bina sayısı daha fazla. Yani bu depremde Adıyaman’ın yaklaşık yüzde 10’u hasarsız diyeceğiz. Yüzde 90’ı ya az, ya orta ya da ağır hasarlı yıkılmış binalardan oluşuyor.

DEPREMDE ADIYAMAN’IN SESİ ÇOK ÇIKAMADI

Depremde Adıyaman’ın sesi çok çıkamadı. 8 binin üzerinde kaybımız var.  Özellikle Hatay ve Adıyaman’da daha geniş alana yayılmış depremden etkilenen iki şehrimiz. Tabi ki depremden en çok etkilenen diğer iki şehrimiz Kahramanmaraş ve Malatya’da daha lokal, özellikle zeminden kaynaklanan bölge bazlı depremler söz konusu.

ADIYAMANLILAR OLARAK AYAKTA KALMAYA GAYRET EDİYORUZ

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine gittim. Dağ yarılır mı? Bildiğiniz dağ yarılmış, parçalanmış, korkunç bir afet var. Adıyamanlılar olarak da ayakta kalmaya gayret ediyoruz. Yavaş yavaş şehre dönüşler başladı. İnsanlar evleri hasarsız da olsa artık evlerine giremiyor. O psikolojik korku ve etkenlerden dolayı…

BİR BİR YANDAN DEPRREMLE, BİR YANDAN ACILARLA MÜCADELE EDİYORUZ

Deprem sadece jeolojik bir olay değil. Bunun ekonomik sonuçları var, fizyolojik sonuçları var, psikolojik sonuçları var. Şimdi birçok Adıyamanlı kardeşimiz depremde enkaz altında kaldığı için uzuvlarını, kolunu, bacağını kaybetti veya psikolojik travmalar yaşadı. Bir arkadaşımız çocuğumu binaya sokamıyorum diyor, aslında bina sağlam. Biz aslında Adıyaman’da bir yandan depremle, bir yandan depremin geride bıraktığı acılarla mücadele ediyoruz.

KIRSAL YERLER ÇOK TEHLİKELİ, ACİLEN KONTEYNERE GEÇMELERİ LAZIM

İnsanlarımızın çadır talebi yok. Şuanda çadır talebi olan herkesin çadır ihtiyacı karşılanıyor. Adıyaman çok sıcak bir yer. Özellikle kırsan yerlerde akrep ve tehlikeli yılanlar var. Bizim bu insanlarımızı acilen konteynerlerin içine koymamız gerekiyor. Kırsan alanlara yönelik de sağ olsun Bakanımız Süleyman Soylu bu konuyla çok ilgileniyor, AFAD da çok ilgileniyor. Kırsal alanlarda kalan vatandaşlarımız için özellikle konteyner hatta kalıcı köy evlerini yapmak için hızlı bir girişimde bulundu.

DAĞ KÖYLERİNDE ŞARTLAR ÇOK ZOR, KONUT SORUNUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM

Çünkü kasım ayı gelmeden, özellikle dağ köylerinde şartların çok zor olduğu, metrelerce karın olduğu Çelikhan, Adıyaman merkeze bağlı köylerde evleri bitiremezsek, yani köy evi dediğimiz 3 ayda bitebiliyor. Bu insanlara, vatandaşlarımıza eğer hızlı bir şekilde kalıcı konut temin edersek sorunları çözmüş olacağız.

VATANDAŞIN ÇADIR DEĞİL, KONTEYNER VE KALICI KONUT TALEPLERİ VAR

Adıyaman merkezde de konteyner ihtiyacının neredeyse yarıya yakını tamamlandı. Ama takdir edersiniz ki Türkiye’nin konteyner üretim kapasitesi sınırlı. Yurtdışından özellikle Çin’de ciddi anlamda konteyner geliyor. Bunlar da deprem bölgesindeki mağdur vatandaşlarımıza dağıtılıyor. Vatandaşlarımız şunda çadır istemiyor, konteyner, prefabrik ve kalıcı konut noktasında talepleri var.

ADIYAMAN’DA TAŞINMASI GEREKEN 3 KÖY VAR

Adıyaman’ın belirli bölgelerinde özellikle bazı köylerde özellikle deprem ve heyelan riski nedeniyle köylerin taşınması gerekiyor. Mesela Kuyucak köyümüz var, Koçali köyümüz var, Palanlı köyümüz var. Palanlı Köyü 42 bin yıllık tarihi olan bir köy. Dağ keçileri resimlerinin olduğu 42 bin yıllık bir yerleşke.

HEYELAN RİSKİ OLAN YERLERDE KÖYLERİN TAŞINMASI GEREKİYOR

Şimdi o insanları o köylerden alıp daha güvenli, heyelan riskinin olmadığı yerlerde kalıcı konutlar yapmak üzereyiz. Prefabrikler tamamlandı kalıcı konutlar içinse yer tespiti olması lazım. Bürokrasi çok fazla. Yer tespiti yapmanız lazım, yer tespitiyle birlikte sizin o köylüyü ikna etmeniz lazım. Köylü bazen bulunduğu alandan başka bir alana gitmek istemiyor onu ikna etmeniz lazım, kurumları ikna etmeniz lazım. İşimiz çok zor.

KAYNAK: DÜNYA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş