DOLAR 32,3189 0.2%
EURO 35,1122 -0.06%
ALTIN 2.298,230,92
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

141 okunma

RTÜK, yalan haber ve manipülasyona ‘dur’ dedi!

ABONE OL
23 Şubat 2023 04:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SON DAKİKA HABERİ: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, haftalık olağan toplantısında deprem yayınlarını mercek altına aldı.

İzleme uzmanlarının hazırladığı raporları değerlendiren RTÜK, 5 ayrı dosyayı karara bağladı.  

DOĞAN ŞENTÜRK’ÜN YALANINA YAPTIRIM 

FOX’ta yayınlanan “Orta Sayfa” programında moderatör Doğan Şentürk’ün, AFAD’ın yardımları engellediği sözleri yaptırıma uğradı.

Şentürk, yayında hayırsever vatandaşların gönderdiği kışlık giyim malzemelerinin AFAD tarafından kabul edilmeyerek geri gönderildiğini söyledi. Yayındaki diğer yorumcuların bilginin doğru olmadığını belirtmelerine rağmen yanlışta ısrar eden Şentürk’ün tavrı, 6112 sayılı Yasa’nın ihlali olarak görüldü. RTÜK, yayıncı FOX’a üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.  

“DEVLETİN DÜŞMANI OLMAK HAKTIR” SÖZLERİNİ YAYINLAYAN HALK TV CEZA ALDI

RTÜK toplantısında Halk TV’nin iki ayrı dosyası da görüşüldü. “Büyük Felaket Özel Yayın” programında TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın “buradaki tablodan sonra herkes şunu kafasına kazıyabilir. Bu ülkede böyle bir devletin düşmanı olmak haktır ve meşrudur” şeklindeki sözleri yayıncı kanala yaptırım getirdi.

Üst Kurul, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Yayın hizmetleri….Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz.” hükmünü ihlal eden Halk TV’ye üst sınırdan 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulanmasına karar verdi.

Halk TV’nin ikinci raporu ise deprem bölgesinden yayına bağlanan Şirin Payzın’ın sözlerine ilişkindi. Toplantıda Payzın’ın bölgede sistematik yağmacılık ve hırsızlık yapıldığı iddiaları masaya yatırıldı. Üst Kurul, sözlerin Yasada geçen “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz” hükmünü ihlal ettiğini belirleyerek Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası verdi.

2 RAPOR DA TELE 1 İÇİN DÜZENLENDİ 

Tele 1’in “18 Dakika” programında Merdan Yanardağ’ın depremdeki yıkımın sorumlusunun siyasi iktidar ve belediyeler olduğunu öne sürmesi ve “İnsanlar bile bile bu merkez sağ, muhafazakâr partilere, gerici partilere oy vermeye devam ettiler. Gölcük depreminin nedenini Ya işte oradaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Donanma Komutanlığı’nın orduevinde dans ediyorlardı, bu yüzden Allah’ın cezası onları vurdu. diyen zihniyet bugün iktidardır.” şeklindeki sözleri de yayıncılık ilkesi ihlali kabul edildi. RTÜK, Tele 1 hakkında üst sınırdan  idari para cezası ve yine üst sınırdan 5 kez program durdurma cezası kararı verdi.

Aynı kanalın “Forum” programında ise, sunucu Namık Koçak’ın Macar Arama Kurtarma ekibinin başından geçtiğini iddia ettiği, “bir benzinlikte pet şişe suyun dövizle parasını istediler” şeklindeki sözleri rapora konu oldu. Söz konusu yayında teyit edilmemiş, kulaktan dolma bir bilginin yüzde yüz gerçekmiş gibi anlatılması daha sonra Macaristan Büyükelçisi Victor Matis tarafından da yalanlanmıştı.

Üst Kurul, sorumlu yayıncılık yapmayan Tele 1’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş