DOLAR 32,3175 0.2%
EURO 35,1484 0.04%
ALTIN 2.295,720,82
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

198 okunma

S. Arabistan’ın 3.3 trilyon dolarlık plan: Türkiye’de açıkladılar

ABONE OL
27 Aralık 2022 15:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında yaşanan olumlu siyasi hava, ekonomik iş birliklerini de beraberinde getirdi.

Suudi Arabistan, Türkiye’ye Avrupa’ya yakınlığı açısından ve güçlü yönleri olan imalat ve kimyasallar öncelikli olmak üzere enerji, finans, inşaat, petrokimya, insan kaynakları alanlarında yatırımın yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Ayrıca Türkiye Eximbank, Suudi Arabistan Eximbank arasında iş birlikleri anlaşmasına da varıldı.

SUUDİ ARABİSTANLI FİRMALAR TÜRKİYE’YE GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla gerçekleştirilen Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu düzenlendi ve Suudi Arabistanlı 100’ü aşkın firma yatırım ve ortaklık için Türkiye’ye geldi.

Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu’nda, Khalid bin Abdulaziz Al Falih ile atılacak ekonomik ve finansal iş birliğine ilişkin somut adımlar ele alındı.

SUUDİ ARABİSTAN 2030 VİZYONLARI KAPSAMINDA 3,3 TRİLYON DOLARLIK DOĞRUDAN YATIRIM HEDEFLİYOR

Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu’nda konuşan Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz Al Falih, 2030 vizyonları kapsamında 3,3 trilyon dolarlık doğrudan yatırım hedeflediklerini açıklayarak, bu yatırımı imalat sektörü başta olmak üzere tüm alanlara dağıtmak istediklerini belirtti.

ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDE İŞ BİRLİĞİ AMAÇLANIYOR

Khalid bin Abdulaziz Al Falih, forumda yaptığı konuşmada, “Ülkemizin ulusal yatırım stratejisiyle 2030 vizyonu kapsamında 3,3 trilyon dolarlık doğrudan yatırım hedeflerimizi her sektöre dağıtmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda Türkiye ile özellikle imalat, savunma sanayi, biyoteknoloji, turizm, sürdürülebilirlik, yeşil ekonomi, metal, maden sanayi, alüminyum, titanyum, lojistik, konut, enerji ve sermaye alanlarında işbirliği amaçlıyoruz.

“MÜŞTEREK FAALİYETLERİMİZİ İYİLEŞTİRMELİYİZ”

Türkiye ve Suudi Arabistan, bölgenin iki büyük ekonomisini temsil ediyor. Bu forum, ileriye dönük yol haritasının oluşturulmasında önem arz edecek. Kaybedilen vakti telefi etmeli, müşterek faaliyetlerimizi iyileştirmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin özellikle imalat sektöründe çok güçlü olduğunu belirten Khalid bin Abdulaziz Al Falih, Avrupa’ya yakınlığı bakımından kilit pazar konumunda bulunduğunu vurgulayarak imalat sektörü öne çıktığını belirtti.

TÜRK FİRMALARINA ÇAĞRI

Bakan Falih, Türk firmalarına yatırım çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“Bu 3,3 trilyon dolarlık yatırım hedefini tüm sektörlere yöneltmeyi hedefliyoruz. Hepinizi bu alanlara yatırım yapmaya davet ediyorum. Birkaç alanı vurgulamak istiyorum. Ortaklığımızın büyümesi için. Birincisi imalat. Türkiye’nin imalat sanayisi çok güçlü. Coğrafi yakınlık ve Avrupa gibi kilit pazarlara yakın. Suudi Arabistan, enerji ve doğal kaynaklara yatırım yaparken, alt yapıda da yatırımla 3 kıtanın kesişim noktasında değer oluşturmaya çalışıyor. Enerji, teknoloji, sermaye işbirliğiyle ekonomik işbirliğini pekiştirebiliriz. Gıda, metal ürünleri, madenler de yatırım alanında karşımıza çıkıyor.

TÜRKİYE ALAŞIM İMALATI VE KİMYASALLARDA GÜÇLÜ

Türkiye’de alaşım imalatı ve kimyasallarda güçlü. Suudi Arabistan’da gelişen talebe karşılık verilebilir. Otomotiv dahil titanyum, alüminyum, havacılık ürünleri, savunma sanayi, güneş enerjisi, enerji sektörüne katkıda bulunabilirsiniz.”

ALTYAPIDA 1 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM

Tedarik zincirini güçlendirmek de istediklerinin altını çizen Khalid bin Abdulaziz Al Falih, burada düşük maliyetle pazara erişim ve diğer alanlarda tedarik zincirine erişimin amaçlandığını belirterek, konut sektörüne yönelik de yatırım fırsatları bulunduğunu vurguladı.

“2030 YILINA KADAR 1 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANLANIYOR”

Khalid bin Abdulaziz Al Falih, “2030 yılına kadar 1 trilyon dolarlık yatırım planlanıyor. Bu da Körfez’in yarısından fazlasını temsil ediyor. Ufukta yeni projeler görüyoruz. Krallık, genç ve dinamik bir nüfusun konut ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Sürdürülebilir şehir örneğinde geniş potansiyel var. Suudi Arabistan inşaat sektöründe de benzeri görülmemiş fırsatları Türkiye’den dostlarımıza sunuyor. Sadece inşaat değil, yüksek hızlı tren yolu bağlantıları, teknoloji, inovasyonda da bunu bekliyoruz.” dedi.

TURİZM VE SAĞLIK SEKTÖRLERİ

Türkiye’nin turizm ve sağlık sektörlerinde de ön plana çıktığını ifade eden Bakan, Suudi Arabistan’da özel sektörün katılımının büyüdüğünü, bu alanda da yatırım fırsatı bulunduğuna dikkat çekti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş