DOLAR 32,3482 0.27%
EURO 35,1625 0.04%
ALTIN 2.306,501,29
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

220 okunma

“Yeni Steve Jobs” olarak anılan Elizabeth Holmes’e hapis cezası

ABONE OL
20 Kasım 2022 12:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Theranos CEO’su Elizabeth Holmes, ürettikleri makinelerinin birkaç damla kanla yüzlerce hastalığa tanı koyabileceğini iddia etmişti.

2014’te zirveye çıkan Holmes, Forbes dergisi tarafından dünyanın kendi imkanlarıyla milyarder olan en genç kadını olarak ilan edilmişti ve henüz 30 yaşında “Yeni Steve Jobs” olarak anılıyordu.

ÜNLÜ MİLYARDERLERDEN YATIRIM ALMIŞTI

Bu süre zarfında Holmes, medya devi Rupert Murdoch ve teknoloji devi Larry Ellison gibi milyarderlerden 900 milyon dolarlık kaynak bulmuş ve şirketin yönetim kuruluna Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve General James Mattis gibi isimleri dahil ettirmeyi başarmıştı.

Ancak 2015’e gelindiğinde Wall Street Journal bu teknolojinin aslında çalışmadığını, bahsedilen şeylerin çoğunun gerçekleştirilmediğini ortaya çıkardı. Şirket bu iddiaların ardından 2018’de kapandı.

11 YILDAN FAZLA CEZA ALDI

Holmes’a kamuyu dolandırmak dahil 11 suçlamada bulunuldu ancak jüri bir karara varamamıştı.

Ancak Holmes dün, başarısız girişimiyle yatırımcılarını kandırmaktan 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıç kararında Theranos’un “yanlış beyanlar, kibir ve düpedüz yalanlarla” sarsıldığını söyledi. Davila, “Bu dava pek çok düzeyde çok rahatsız edici. Bayan Holmes’un aldığı kararları vermesine neden olan şey neydi? Ahlaki pusulada bir kayıp mı oldu?” diye konuştu. Holmes ise, yargıca eylemlerinin sorumluluğunu kabul ettiğini söylerken ağlayarak “Vücudumun her hücresiyle başarısızlıklarımdan pişmanlık duyuyorum” dedi. Şu an hamile olan Holmes, Davila’ya hayatının geri kalanını başkalarına yardım etmeye adayacağına söz verse de cezadan kaçamadı.

AVUKATLARI İTİRAZ EDECEK

ABD Bölge Yargıcı Edward Davila tarafından verilen ceza, federal savcıların talep ettiği 15 yıllık cezadan daha kısa olsa da savunma avukatı Rachel Fiset karara ilişkin “Bu çok ağır bir ceza” dedi ve itiraz edeceklerini açıkladı.

Yargıç, Holmes’a 27 Nisan’da hapse girmesi gerekmeden önce beş aydan fazla özgürlük verdi. Bu Holmes’a hapse girmeden önce ikinci çocuğunu doğurmasını sağlayacak bir zaman penceresi açtı.

DOLANDIRICILIK HİKAYESİ DİZİ OLMUŞTU

Theranos’un yükseliş ve çöküş hikayesinin anlatıldığı Hulu yapımı The Dropout dizisi Holmes’u yeniden gündeme taşımıştı.

Dizi eleştirmenlerden olumlu yorumlar almış ve Holmes’a hayat veren başrol oyuncusu Amanda Seyfried’a En İyi Kadın Oyuncu dalında Emmy ödülü kazandırmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş