DOLAR 32,3396 0.17%
EURO 35,1913 -0.02%
ALTIN 2.244,810,08
BITCOIN %
Ankara

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

112 okunma

1 Nisan’da neden şaka yapılır? 1 Nisanda ne oldu?

ABONE OL
1 Nisan 2023 16:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hemen her ülkede gelenekselleşmiş bir biçimde 1 Nisan şakaları yapılıyor. Şakanın dozunu ayarlamayanlar istenmedik manzaralar ortaya çıkarsa da masum ve minik şakalar eğlenceli anların yaşanmasına zemin hazırlıyor. Peki, bu günün tarihinde ne oldu?

Farklı inanç ve kültürlerde farklı efsaneler içeren 1 Nisan Şaka Günü, ABD, Kanada, İsviçre, Hollanda, Belçika, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde bilinmektedir. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram kutlanılmaktadır. Hindistan’da ise bu bayramın adı Holi olup 31 Mart tarihinde kutlanmakta. İnsanların birbirine şaka yapması adeta bir gelenek haline gelmiştir.

1 NİSAN’DA NE OLDU?

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe çekmişti. Fakat daha önce Avrupa’da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart kabul ediliyordu. O zamandaki iletişim imkanları sebebiyle Charles’in bu kararı fazla yayılamadı. Kararı duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan’da kendilerine has partiler düzenlediler. Diğerleri ise bu olaydan sonra onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan’a “aptallar günü” adını vererek bu günü unutulmaz kılmak istediler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler.

1 NİSAN’DA NEDEN ŞAKA YAPILIR?

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi Nisan 1’in tarihi hakkında her kültürde bambaşka efsaneler bulunur. Bunlar içerisinde en yaygın olanı ise Fransa’ya ait olanıdır. Fransızlar bu güne ‘Poisson d’avril’ derler, yani ‘Nisan Balığı’. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırır. Bu esnada 1 Nisan’ı yılın ilk günü olarak kabul etmeye devam edenlerle dalga geçmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra ritüel haline gelir ve 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlerin hepsine Nisan Balığı denmeye başlanır.

1 NİSAN’DA YAPILABİLECEK ŞAKALAR 2023

-Şaka kurbanı olarak seçtiğiniz iş veya okul arkadaşınızın oturduğu koltuğun altına hava kornası bağlayın, ya da koltuğa Japon yapıştırıcısı sürebilirsiniz. Seçim sizin!

-Fare ya da yılan gibi hayvanlardan korkan yakınlarınız için, bu hayvanların oyuncağını bulup yakınlarınızı ufak çaplı bir krize uğratabilirsiniz.

-Bulabileceğiniz herhangi bir iştah açıcı tatlının için bir şırınga yardımıyla diş macunu doldurun ve yakınınızın iştahını kabartın!

-Çok sevdiği bir ünlü olan ismi, yakınınızın telefonuna kendi numaranızla kaydedin. Böylece 1 Nisan günü sabah erken saatlerde onu arayın ve aklını karıştırın!

-Kola kutusunun içine sade gazoz doldurduktan sonra içine soya sosunu dökün ve kola kıvamına getirin. Kurban seçtiğiniz kişiye müthiş bir kokteyl deneyimi yaşatın!

-Ev arkadaşınızın veya ailenizin şampuanına gıda boyası koyarak sabah sabah unutamayacağı bir duş deneyimi yaşamasına yardımcı olabilirsiniz!

-Orta boy büyüklüğündeki soğanları alıp, dışını çikolata ile kaplayın, Karşınızdaki yerken yüzünün aldığı eşsiz ifadeye odaklanabilirsiniz!

-Yakınınızın fotoğrafından bir fotokopi alıp gazetenin orta sayfalarındaki haberlere yapıştırın. Sonra gazeteyi onun okumasını sağlayın. İyi uygulandığı taktirde okuyanın haberlere çıktığı hissini uyandıracaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş