DOLAR 32,3243 0.22%
EURO 35,0952 -0.11%
ALTIN 2.300,651,03
BITCOIN 23031672,95%
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

164 okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi mesajı mı verdi? O konuşmasında çarpıcı ayrıntı

ABONE OL
16 Ocak 2023 11:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • Haber7 – ÖZEL

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim tarihinin öne alınmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, kamuoyuna birden fazla tarih yansıdı. Ülke genelinde yaşanacak mevsimlik işçi göçleri, milyonlarca genci ilgilendiren sınav tarihleri ve bayramlardan ötürü seçimin 18 Haziran’dan daha önceki bir takvime alınması gerektiği konuşuluyordu.

Konuya ilişkin 30 Nisan ve 14 Mayıs tarihleri öne çıkıyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim takviminin ipucunu veren çarpıcı bir konuşma gerçekleştirdi. Muğla’daki açılış töreninde konuşan Başkan Erdoğan, 14 Mayıs’ı işaret etti.

’14 MAYIS’ DETAYI

Demokrat Parti lideri Adnan Menderes’in, “Yeter! Karar milletindir” sloganıyla CHP’nin tek parti dönemine son verdiği 14 Mayıs 1950 tarihindeki seçimlere atıf yapan Erdoğan, yaklaşan genel seçimlere dair ince mesajlar verdi.

Konuşmasında Erdoğan, “İnşallah 2023’ü, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olmanın ötesinde Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcına sizlerle beraber çevirmeye var mıyız? Bunun için 2023 seçimlerinde iradenize, oyunuza, sandığınıza sıkı sahip çıkmanızı istiyorum. Rahmetli Menderes’in 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletindir’ diyerek açtığı yolu 2023’te, ‘Yeter, söz de karar da milletindir!’ diyerek menziline beraber ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasını bu sözlerle noktalayan Başkan Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin 14 Mayıs 2023‘te yapılabileceğinin sinyalini verdiği değerlendirmesi yapıldı.

TOTALİTER REJİMİN TARİHE GÖMÜLDÜĞÜ GÜN: 14 MAYIS!

Tarihimizin ilk demokratik seçimleri olarak da bilinen 14 Mayıs 1950 Türkiye genel seçimlerinde, demokrasi şehidi Adnan Menderes ve öncülü olduğu Demokrat Parti, oyların yüzde 55,2’sini alarak iktidara gelmiş, ‘çoğunluk‘ sisteminin uygulanışından ötürü 487 sandalyeden 416’sını alarak CHP’ye ve Millet Partisi’ne büyük bir üstünlük kurmuştu. 1946’da Demokrat Parti’nin ülke genelinde örgütlenmesini beklemeden seçim kararı alıp ‘açık oy, gizli sayım‘ gibi demokrasi ile bağdaşmayacak bir girişimde bulunan CHP, 27 yıllık iktidarlarından sonra Türk seçim tarihinin en büyük hezimetini yaşamıştı. Meclisteki 487 sandalyeden sadece 69’unu alan parti, 326 sandalyesini kaybetmiş ve TBMM’de azınlık durumuna düşmüştü.


İLK KEZ HABER7 GÜNDEME GETİRDİ

Fethiye’de vatandaşa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süredir kulislerde konuşulan 14 Mayıs’ı işaret etmesi dikkat çekti. Diğer taraftan gündemdeki yerini koruyan seçim tarihlerine yönelik kamuoyu önünde birden fazla görüş paylaşılmıştı.

Konuyu medya mahallesinde gündeme getiren ilk isimlerden biri de Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 yazarı Mehmet Acet’ti. Haftalar öncesinde Ankara’dan aldığı kulis bilgilerini paylaşan Acet, AK Parti, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı bileşeninin birtakım haklı gerekçelerle seçimleri öne alma girişiminden bahsetmişti. “Yani, 7 Mayıs ya da 14 Mayıs” diyen gazeteci, başkent kulislerindeki son bilgiyi Haber 7 okurlarıyla paylaşmıştı.

SEÇİMLERİN ÖNE ALINMASI İHTİMALİNE KİM NE DEDİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Bahar mevsimi aynı zamanda sandık ve seçim mevsimidir”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Meclis karar alırsa o zaman seçimin tarihini de belirler diyor. YSK bakımından da bir takvimi var. Makul süre 60 gün falandır. Eğer Cumhurbaşkanı karar alırsa karardan 60 günden sonraki ilk pazardır seçim tarihi. Bu karar Meclis’ten de Cumhurbaşkanı’ndan alınabilir.” (29 Aralık 2022)

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş: “Belki zorunluluklar nedeniyle seçim biraz öne alınabilir. Biraz öne alınması bunun erken seçim olacağı anlamına gelmez” (14 Ocak 2023)

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Seçim takvimi ile gündem 18 Haziran’da yapılması yönünde. 18 Haziran’da çıkabilecek sorunlar, vatandaşlarımızın seyahatte olabilmesi nedeniyle bir değerlendirme yapılıyor. Bu tabii erken seçim anlamına gelecek bir değerlendirme değil. Tarihin az geriye çekilmesi için değerlendirme yapılıyor “

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Avukat Hamza Dağ: “18 Haziran değil de başka bir tarih durumu söz konusu olacak olursa bunlardan birisi uygulanabilir. Muhalefet ‘ben bu işte yokum’ derse kendileri bilir.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: “6 Nisan’dan sonra ve 18 Haziran’dan önce yapılabilir”

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş