DOLAR 32,3593 0.11%
EURO 35,0937 -0.12%
ALTIN 2.322,720,17
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

120 okunma

Huzursuz bacak sendromu belirtileri nedir? Ne iyi gelir? Nasıl geçer?

ABONE OL
29 Mart 2023 19:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu hastalıktan muzdarip kişilerin yaşadıkları acı hissini tarif etmeleri zordur. Bu his, bir ağrı şekli değildir. Hastalar genellikle bu rahatsız edici hissi bacaklarında, nadiren de kollarında kaşıntı, iğnelenme, bacaklardaki tüylerin ürpermesi, yanma, çekme, gerilme, karıncalanma şeklinde tarif ederler. Bu garip duyguyu gidermek için bacaklarda dayanılamaz hareket ettirme dürtüsü olur ve hareketle bu his azalır. Bu his uzun süre hareketsiz kalınan otobüs ve uçak yolculuklarında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce ortaya çıkar.


HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz bacak sendromuna sahip insanlar belirtilerini tarif etmekte güçlük çekmektedir. Genellikle bacaklarda istem dışı hareket ettirme isteği, acı-yanma-karıncalanma şeklinde çok ağrılı olmayan, fakat oldukça rahatsız edici bir his şeklinde tarif edilmektedir. Bu rahatsızlık istirahat sırasında ortaya çıkıp, geceleri şiddetlenmekte ve genellikle uykudan uyandırmaktadır. Bu yüzden kronik uyku bozukluğu beraberinde ruhsal stresi getirmektedir. Uzun yolculuklarda, sinema/tiyatro gibi uzun oturma ve hareketsiz kalma gerektiren durumlarda yine kendini gösterebilmektedir. Yarattığı uyku bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü hayat kalitesini düşürür.

Kadınlarda daha sıktır ve yaş ilerledikçe daha fazla görülür. Her 100 kişiden 5-7 kişide görülmektedir.


HUZURSUZ BACAK SENDROMU BELİRTİLERİ NEDİR?

Bacak ağrısı ve beraberinde hareket ettirme mecburiyeti(kolları da etkileyebilir), kramp, uyuşmak hissi, karıncalanma, kaşıntı ve yanma şeklinde kendini gösterir. Şikayetlerin kötüleşmesi veya sıklaşması durumu uyku kalitesini düşürüp, depresyon, panik bozukluk ve agresif tavırlara neden olmakta. Genellikle etkileri hafif seyredip yavaş yavaş artış göstermektedir. Bacaklarda hissedilen huzursuzluk hissini birçok hastalık sağlayabiliyor.

Huzursuz bacak sendromunda görülen bacak şikayetleri genellikle bacakların hareket ettirilmesiyle rahatlayabilmektedir, bu bulgular durgunlaşmış dokuda meydana gelmektedir. Bulgular gün sonuna doğru, uzun istirahat ve gece yarısında hareketsiz kalan insanları daha çok ilgilendiriyor.


HUZURSUZ BACAK SENDROMU NASIL GEÇER? NE İYİ GELİR?

Huzursuz bacak sendromu belirtilerinden şikayetçi olan hastanın detaylı bir muayene iyi sebebinin saptanması oldukça mühimdir. Tedaviye önem vermeyen hastalarda, gündüz aşırı uyku hali, sıklıkla günlük yaşamlarında, işlerinde, sosyal ilişkilerinde problemler, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, depresyona yatkınlık sık görülür. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde hastalığın altında yatan nedenleri (demir eksikliği, diyabet vs.) tedavi etmek amacı ile bir takım ilaçlar başlanabilir. Ayrıca huzursuz bacak sendromuna kesin tanılı hastalarda ilaç tedavisi olarak dopamin düzeyini artırıcı ilaçlar kullanılmakta. Hafif hastalık belirtisi gösteren hastalarda günlük egzersizler, masajlar, soğuk veya sıcak uygulamalar belirtilerin hafiflemesine yardımcıdır.


Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan hastanın kullandığı mevcut ilaçları da olabilir. Yine bunlar da doktor kontrolünde düzenlenmelidir. Alkol, kahve, çikolata ve sigara kullanımı azaltılmalıdır. Parkinson hastalığı, böbrek hastalığı, varis, romatizmal bir hastalıkları var ise öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Vitamin(özellikle B12 ve D- vitamini,) ve mineral(Magnezyum) eksiklikleri giderilmelidir. Hastaların tedavisinde kısıtlı kalınmamalı; Nöralterapi, Manuel terapi, Prolotrapi, Kupa terapi, Kinezyolojik bantlama, Ozon terapi ve çok güncel bir tedavi yaklaşımı olan rejeneratif gibi tüm tedavi seçenekleri hastanın hizmetine sunulmalıdır. Tedaviye, hastanın şikayetleri kayboluncaya kadar devam edilmelidir.

Önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de huzursuz bacak sendromuna sahip bireyler gündelik yaşantısına devam etmede zorluk yaşamaktadır. Üzerine düşülmediği takdirde ilerleyebilen ve uyku konforundan yürüme zorluğuna kadar pek çok hastalığa da davetiye açabilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş