DOLAR 32,3275 0.23%
EURO 35,1203 -0.04%
ALTIN 2.300,231,01
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

175 okunma

İklim krizinin ele alındığı Davos’ta karbon yayan özel jet yoğunluğu

ABONE OL
21 Ocak 2023 13:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda enflasyon, terör, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yanı sıra iklim değişikliğini de ele alan dünyanın en güçlü ve zengin isimlerinin zirveye, çevre kirliliğine neden olan özel jetleri ile gitmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor.

2 BİNDEN FAZLA KONUK

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 1971 yılından bu yana her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında hükümet liderleri ve iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getiriyor. Liderlerin yanı sıra dünyanın en güçlü ve zengin isimlerinin buluştuğu Dünya Ekonomik Forumu bu yıl “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” teması ile 130 ülkeden 50’si hükümet ve devlet başkanı olmak üzere 2 bin 700’den fazla konuğu ağırlıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MASADA

Rusya’nın girişinin yasaklandığı zirve boyunca iklim değişikliği, enflasyon, gıda güvenliği, Rusya-Ukrayna Savaşı ve terör gibi konular ele alındı. Ancak, dünya siyasetine ve ekonomisine yön veren isimlerin katıldığı zirvede iklim değişikliği ile mücadele masadaki konular arasında yer alsa da aslında mücadelenin masada kaldığı ifade ediliyor. Amsterdam merkezli çevreci kuruluş Greenpeace, Davos’a gelirken karbon yayan özel jetleri kullanan liderleri iklim değişikliği ile mücadelelerinde dürüst olmamakla ve “ikiyüzlülük” ile suçluyor.

DAVOS’A ÖZEL JETLERİYLE GELDİLER

Greenpeace Sözcüsü Klara Maria Schenk, açıklamasında, “Avrupa bugüne kadar kaydedilen en sıcak Ocak ayını yaşıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlar, ekstrem hava olayları ile mücadele ediyor. Ancak, en zengin ve güçlü isimler kapalı ardında iklim değişikliği ve eşitsizliği görüşecekleri Davos’a özel jetleri ile geldi” dedi.

Bin 40 özel jet 350 bin araç kadar karbon emisyonuna neden oluyor
Greenpeace tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen zirveye katılan isimlerin tercih ettiği özel jetlerin ciddi bir çevre kirliliğine neden olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl Davos için havalimanına inen bin 40 özel jetin neden olduğu karbon emisyonunun ortalama 350 bin aracın neden olduğu emisyonla eşdeğer düzeyde. Ayrıca araştırma, özel jetlerle gerçekleştirilen seyahatlerin yüzde 53’ünün tren kullanılarak gerçekleştirilebilecek seyahatler olduğunu, yüzde 38’inin ise son derece kısa mesafeli uçuşlar olduğunu gözler önüne serdi.

ZÜRİH’TE ÖZEL JET YOĞUNLUĞU

Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere İsviçre’ye gelen konuklar jetleri için park alanı bulmakta zorlandı. Duebendorf’taki İsviçre Hava Kuvvetleri Üssü’nde çok sayıda özel jet yan yana park ettiği görüldü. Zürih üzerinden foruma katılan isimlerin bazları ise jetlerini Zürih Havalimanı’na bıraktı. Zürih Havalimanı’ndaki özel jetler nedeniyle yoğunluk yaşandı.

Özel jetlerin yoğunluğu yabancı basında “İkiyüzlülükte master” şeklinde yorumlandı. 

KAYNAK: İHA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş