DOLAR 32,3307 0.24%
EURO 35,1013 -0.09%
ALTIN 2.298,710,94
BITCOIN 22894031,21%
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

187 okunma

İsrail, Ukrayna politikasını değiştiriyor: Demir Kubbe gönderme sinyali

ABONE OL
2 Şubat 2023 17:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Ukrayna’ya askeri yardımı değerlendirdiklerini söyledi. CNN International’e konuşan Netanyahu, kendisine Demir Kubbe hava savunma sistemini Ukrayna’ya sağlama konusunu sorulduğunda “Bunu kesinlikle değerlendiriyorum” cevabını verdi.

ABD’nin İsrail’de tuttuğu mühimmat stokundan bir kısmını Ukrayna’ya aktardığına işaret eden Netanyahu, ”ABD, kendisine ait birtakım mühimmatı buradan Ukrayna’ya aktardı. Burada ayrıntı vermeyeceğim; İsrail, İran’ın Ukrayna’da da kullanılan silah üretimine karşı harekete geçiyor” diye konuştu.

“NE ZAMAN BİR PATLAMA OLSA İSRAİL SUÇLANIYOR”

Hafta sonu İran’ın İsfahan kentinde Savunma Bakanlığı’na ait mühimmat üretim tesisine insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırının arkasında İsrail’in bulunduğu iddialarını ne doğrulayan ne de yalanlayan Netanyahu, “Ben belirli bir operasyon hakkında konuşmuyorum. Orta Doğu’da ne zaman bir patlama olsa İsrail suçlanıyor ya da işaret ediliyor. Bazen biz yapıyoruz, bazen de biz değiliz” ifadelerini kullandı.

İran’ın Ukrayna savaşında Rusya’ya silah göndermesine işaret eden Netanyahu, “İran’ın kendi halkına karşı sergilediği barbarlık karşısında dünya İran’ın ne olduğunu anlamaya yaklaşıyor. İran, Avrupa’nın ortasında, Ukrayna’da masum sivilleri öldüren insansız hava araçları sağlıyor” dedi. İran’ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi için başbakan olarak elinden geleni yapacağını dile getirdi.

ARABULUCUK TEKLİFİ GAYRİRESMİ KANALLARDAN GELDİ

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı dönemde kendisine arabuluculuk teklif edildiğini ancak o dönemde muhalefette olduğu için bu rolü kabul etmediğini kaydeden Netanyahu, dönemin başbakanı Naftali Bennett’in buna çabaladığını fakat başaramadığını söyledi. Arabuluculuk yapması talebinin kimden geldiğinin sorulması üzerine Netanyahu, teklifin “gayriresmi kanallardan” kendisine ulaştırıldığını, tüm taraflar ve özellikle ABD isterse bu görevi üstlenebileceğini ifade etti.

ESKİ İSRAİL YÖNETİMİ DEMİR KUBBELERİ GÖNDERMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

8 Haziran 2022’de Ukrayna’nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, ülkesinin İsrail’den Demir Kubbe hava savunma sistemini satın almak istediğini duyurmuştu.

Kiev hükümeti, resmi olarak Demir Kubbe sistemini almak için Ekim 2022’de başvurmuş ancak İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Ukrayna’ya siyasi desteklerini devam ettireceklerini fakat herhangi bir silah sistemi göndermeyeceklerini ifade etmişti.

DEMİR KUBBE NEDİR?

Demir Kubbe, Rafael Advanced Defence Systems ve Israel Aerospace Industries tarafından geliştirilen, her türlü hava koşulunda çalışabilen mobil bir hava savunma sistemidir. Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durduruyor. 2011’den 2021’e kadar ABD, Demir Kubbe savunma sistemine toplam 1.6 milyar ABD doları (yaklaşık 30 milyar Türk Lirası) katkıda bulundu ve 2022’de ABD Kongresi tarafından onaylandıktan sonra 1 milyar ABD doları (yaklaşık 19 milyar Türk Lirası) daha katkı sağlandı. Demir Kubbe sistemi ilk olarak 27 Mart 2011’de kuruldu.

“İSPANYA 4 İLA 6 TANK GÖNDERECEK” İDDİASI

İspanyol gazetesi El Pais, Madrid hükümetinin Ukrayna’ya 4 ila 6 ‘Leopard 2A4’ tipi tank göndermeyi planladığını yazmıştı. 4 Ocak’ta da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Ukrayna’ya hafif tanklar göndereceğini duyurdu. ABD yönetimi de, “sadece topraklarını savunmak için kullanması koşulu” ile Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tankı vereceklerini açıklamıştı. Almanya’da da Başbakan Olaf Scholz, Ukrayna’ya Leopard tankı gönderileceğini belirtti. Ordu envanterinden 14 adet Leopard 2 tankı sağlanacağı ve Ukrayna askerlerinin Almanya’daki eğitimine yakında başlanacağı belirtildi.

Leopard tankları Almanya’da üretildiği için Ukrayna gibi başka ülkelerde kullanılması için Almanya’nın onayının alınması gerekiyor.

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş