DOLAR 32,3275 0.23%
EURO 35,1203 -0.04%
ALTIN 2.300,231,01
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

142 okunma

İYİ Partili vekilden çarpıcı altılı masa yorumu: Kim iyi kim kötü belli değil

ABONE OL
7 Mart 2023 03:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

    Haber7-Özel

Türkiye siyasetinde son günlerde oldukça hareketli anlar yaşanıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in altılı masadan kalkmasının ardından farklı senaryolar konuşulurken, bugün yeni gelişmeler yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu sabah Akşener ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi. 

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI TEKLİF EDİLDİ

Görüşme sonrası Meral Akşener‘in İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun adaylığına onay verileceği ve masaya dönüleceği açıklandı. Hemen peşinden Akşener ile Kılıçdaroğlu bir görüşme yaptı ve Akşener altılı masanın toplantısına katılma kararı aldı. Siyaset arenasında çok hareketli anlar yaşanırken, İYİ Parti milletvekilleri Halil İbrahim Oral ve Naci Cinisli Haber7 özel açıklamalarda bulundu. 

KİM İYİ KİM KÖTÜ BELLİ DEĞİL

Gündeme ilişkin Haber7‘ye açıklamalarda bulunan İYİ Parti Erzurum milletvekili Naci Cinisli, şu an siyasetin toz duman içinde olduğunu ve bu ortamda kimin iyi kimin kötü olduğunun anlaşılamayacağını söyleyerek “Biz doğru yaptığımıza inanıyoruz. Türkiye’nin geleceği için kazanacak bir adayla seçime gidilmesi gerektiğini, cumhuriyet tarihinin en kritik seçimde de şansa bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden kendimizi de ateşe atarak aklımızdakileri ortaya koyduk. Herkesi şahsi çıkarları kenara bırakıp, Türkiye için düşünmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanmasının garanti olmadığını belirterek “Biz masadan kaldırıldık, bizim de kendi adayımız olur. Biz ayrı bir plan kurmamıştık ama bizden ayrı bir plan kurulmuş. Ama son derece tecrübeli siyasetçilerden oluşan bir partiyiz. Bundan sonrasını hallederiz. Tabanda şu anda aşırı bir tepki yok. Herkes bekliyor, göreceğiz.” sözlerini ekledi. 

“HALKTA KILIÇDAROĞLU’NA DİRENÇ VAR”

İyi Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral ise itirazlarının Kılıçdaroğlu‘nun şahsı ile alakalı olmadığını belirterek “Halkın nazarında bizim yapmış olduğumuz kamuoyu araştırmalarında Kemal Kılıçdaroğlu’na ait bir direncin olduğunu biz de gördük. Genel başkanımız da bugüne kadarki konuşmalarında dolaylı olarak, nazikçe bunu izah etti. Ama anladığımız kadarıyla 5 siyasi parti genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasında ısrar eden bir politika uyguladılar.” dedi. 

2 TEKLİFİMİZ DE REDDEDİLDİ

Akşener’in masaya iki teklif sunduğunu ifade eden Oral, “İkisi de bizim dışımızda, Millet İttifakı’nın kazanmasına dönük bir teklifti. Yani sayın genel başkanımız ‘Bizim kamuoyu araştırmalarımızda hem İmamoğlu hem Yavaş’ın ön plana çıkıyor. İkisinden birinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun iradesiyle belirlenmek üzere teklif etti. Ama Kemal Beyin buna kapalı olduğu görüldü. İkinci bir teklifimiz daha oldu. Maksat masanın düzeyli bir şekilde devam etmesi içindi. O da, her siyasi partinin güvendiği bir kamuoyu araştırma şirketinin öne sürülmesini, kamuoyu araştırma şirketini bu 6 partinin ileri süreceği kamuoyu araştırması şirketi 3-5 günde mutlaka bir sonuç çıkarırdı. Biz şüphesiz şekilde bu karara uyacağımızı söyledik.” şeklinde konuştu.

MASADAKİ PARTİLER MECLİS’E GİRMEK İÇİN KILIÇDAROĞLU’NA ANGAJE OLMUŞ

Masadaki diğer siyasi partilerin Meclis’e girmek için Kemal Kılıçdaroğlu’na angaje olmuş durumda olduğunu söyleyen İYİ Partili vekil, “Bizim bu durumda milletin teveccühlerini bir kenara bırakmamız da mümkün değil. Milletin görüşlerine tercüman olmamız gerekiyordu. Tabi onlar böyle bir teklifle, biz ne yaparsak yapalım ‘Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz’ diye bir tavırla sayın genel başkanımızı masadan ittiler. Siyasi pencereden baktığımızda bu durum ortaya çıkıyordu. Tabi biz bu durumda masadan kalktık.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti’nin hiçbir zaman demokratik parlamenter sistemden ayrılmasının mümkün olmadığını belirten Oral, “Bizim varoluş sebebimiz budur. Ve bunun için de mücadele ediyoruz. Anlaşılan yine diyaloglarımız devam edebilir. Yine kapılarımız açıktır. Kemal Kılıçdaroğlu yeniden gözden geçirmek üzere bizim teklif ettiğimiz şartlarda bir şey olursa biz yine masada bulunmaya devam ederiz. Ama anladığımız kadarıyla çoklu cumhurbaşkanı adaylığında gidilecek. Bu da bizim için makul bir şeydir. Gidilir, daha zonra demokratik parlamenter sistemi destekleyen ve onun için mücadele ettiğini milletin kamuoyu önünde söyleyen aday kimse; Kemal Kılıçdaroğlu olabilir bu bizim kabulümüzdür. Eğer milletin teveccühünü o kazanmışsa biz de ondan yana 2’nci turda oyumuzu kullanırız. Bizim görüşümüz de düşüncemiz de siyasi üslubumuz da budur.” dedi.

Oral, Akşener’in masada olmaması durumunda birinci turda kesinlikle hiçbir adayın kazanamayacağını ve ikinci turda Kılıçdaroğlu’nun kendileriyle aynı düşüncede olması durumunda ona oy verebileceklerini ekledi. 

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş