DOLAR 32,3464 0.28%
EURO 35,1399 -0.02%
ALTIN 2.308,631,38
BITCOIN 22861482,59%
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

148 okunma

KKM faiz üst sınırı rekabete açıldı

ABONE OL
1 Nisan 2023 23:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, geçtiğimiz hafta 3 aya kadar vadeli mevduatlarda TCMB’nin ortalama faizi yüzde 28,10 oldu. Böylelikle, 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşılırken, 20 yılın zirvesi görüldü.

Hem dövizde seçim sonrası yükseliş beklenmesi, hem de şirketlerin döviz açık pozisyonları itibariyle oluşacak döviz talebinin Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) yönelmesinin istendiğini belirten Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan; KKM faizlerinin rekabete açılmasıyla beraber faiz oranlarının yükselmesi sonrası, mevduat faizlerinin de ortalamada artacağını kaydetti.

KUR KORUMALI MEVDUATTA FAİZLERİ BANKA BELİRLEYECEK

Hazine destekli TL Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerindeki azami faiz uygulaması sona erdi. Asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak. KKM faizi için üst sınırı banka belirleyecek.

Dövizden dönüşümlü olan KKM’lerde tavan 26 Ocak’ta kaldırılmıştı.

“MEVDUAT FAİZLERİ ORTALAMADA ARTACAKTIR”

Konuya ilişkin Ekonomi Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “TL mevduat toplama için bankalar bir süredir mevduat faizlerini de artırıyordu. Çünkü liralaşma stratejisi adı altında dövize doğru bir talep oluşumu engellemek için bankalara daha çok TL mevduat tutmaları için birtakım regülasyonlar gelmişti. Bu kural yüzde 60 üzerine TL mevduatını çıkaramayan bankaların sabit faizli tahvil almak zorunda olmasıydı. Bankalar hem dövizde yükseliş bekleyen mudileri KKM’ye yönlendirmek, hem de TL mevduatı cazip hale getirebilmek için mevduat faizlerini artırmak durumundaydı. Ocak ayında dövizden dönüşümlü KKM’lerin faiz tavanı kaldırılmıştı, şimdi Hazine destekli ürünün de faiz tavanı kalktı. Bu oranlar daha önce politika faizi + 3 şeklinde uygulanabiliyordu. Döviz sabit dururken de KKM cazibesi olmuyordu. Şimdi KKM faizleri de rekabete açılmış oldu” dedi.

“Burada da elbette hem dövizde seçim sonrası yükseliş beklenmesi, hem de şirketlerin döviz açık pozisyonları itibariyle oluşacak döviz talebi KKM’ye yönelsin isteniyor” ifadelerini kullanan ekonomist, “KKM faizleri de artacağından mevduat faizleri ortalamada artacaktır” şeklinde yorumda bulundu.

KKM İLE İLGİLİ İKİ YENİ DÜZENLEME

Öte yandan kur korumalı mevduatlarla ilgili düzenlemeler birbirini izliyor. Son olarak TCMB taraflı kur korumalı mevduatlarda tarih kapsamı genişletildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu Döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi 31 Mart 2023’e uzatıldı. Bir önceki düzenlemeye göre bu tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti.

Yeni düzenlemeyle vade sınırlamasının da kaldırıldığı görüldü. Daha önce ilgili tebliğde yer alan “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi. Yeni maddede sadece “Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” ifadeleri kullanıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş