DOLAR 32,3218 0.21%
EURO 35,1122 -0.06%
ALTIN 2.294,600,77
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

212 okunma

Malezya 4 yıl aradan sonra genel seçim için sandık başına gidiyor

ABONE OL
19 Kasım 2022 13:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aylarca süren tartışmaların ardından, ülke siyaseti ve merkezi hükümetin kaderini belirleyecek genel seçimlere artık saatler kaldı ve yaklaşık 1000 aday meclise girebilmek için son kozlarını oynuyor.

AA muhabiri, Malezya siyaseti ve genel seçim hakkında bilinmesi gereken bazı önemli detayları derledi.

Cumartesi günü milyonlarca seçmenin önüne konulacak sandıklar, iktidardaki konumunu korumaya çalışan Birleşik Malay Ulusal Örgütü (UMNO) liderliğindeki Ulusal Cephe (BN), farklı etnik adaylarıyla çoğulcu bir çizgide ilerleyen Umut İttifakı (PH) ve Malay milliyetçisi Ulusal İttifak (PN) arasında muhtemelen ülkenin şimdiye kadar gördüğü en hararetli çekişmeye sahne olacak.

Malezya’da parlamentodaki 222 sandalye için yarışacak siyasi parti ve koalisyonlar, özellikle ilk kez oy kullanacak gençlerin desteğini alarak muson mevsiminde yapılan “baskın erken seçimleri” avantaja çevirmek istiyor.

Ülke siyasetinin önde gelen isimlerinden Başbakan İsmail Sabri Yakup, Pahang eyaletinin Bera bölgesinde, PH koalisyonunun lideri Enver İbrahim, Perak eyaletindeki Tambun bölgesinde, PN koalisyonu lideri Muhyiddin Yasin, Johor eyaletindeki Pagoh bölgesinde ve iki kez başbakanlık koltuğuna oturan 97 yaşındaki lider Mahathir Muhammed, Kedah eyaletindeki Langkawi bölgesinde yarışacak.

6 MİLYON GENÇ SEÇMEN İLK KEZ OY KULLANACAK

Seçim Komisyonunun paylaştığı verilere göre, 33 milyonluk Malezya’da toplam 21 milyon 173 bin 638 kayıtlı seçmen, 15. genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gidecek.

15. genel seçimlerde, hükümetin otomatik seçmen kaydını etkinleştirmesi ve oy kullanma yaşını 21’den 18’e düşürmesinin ardından önceki genel seçimlere göre yaklaşık 6 milyon artışla 21 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkı kazanmış oldu.

Öte yandan yaklaşık 6 milyon genç seçmenin bu seçimde ilk defa oy kullanacak olması siyasi partilerin ve siyasetçilerin seçim çalışmalarının da çehresini değiştirdi.

Malezya, her 5 yılda bir yapılan seçimlerle birlikte devletin başında Kral bulunan parlamenter demokrasi modeliyle yönetiliyor. Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah, İngiliz hükümdarına benzer bir şekilde devlet başkanı olarak hareket ediyor. Malezya Kralı’nın bazı anayasal yetkileri olmasına rağmen büyük ölçüde iktidardaki hükümetin kararlarına uyma zorunluluğu bulunuyor.

Malezyalılar, yakın zamana kadar mutlak siyasi güç olarak sadece UMNO’yu biliyor ve tanıyordu, kuruluşu Malezya’nın bağımsızlığından öncesine dayanan UMNO, ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1957’den 2018’e kadar Malezya’yı kesintisiz şekilde yönetti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş