DOLAR 32,3343 0.25%
EURO 35,1415 0.01%
ALTIN 2.301,871,09
BITCOIN 22996763,01%
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

140 okunma

Merak edilen soru cevap buldu! Dayanıklılık testleri binaya zarar verir mi?

ABONE OL
3 Mart 2023 02:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde birçok vatandaşımız evlerinin depreme dayanıklılığı hakkında bilgi almak için başvuruda bulundu. Fakat bazı vatandaşlarımız ise karot örneği alınırken binasının zarar göreceği endişesiyle binasını test ettirmekten kaçınıyor. Peki karot örneği alınması gerçekten binaların dayanıklılığına zarar veriyor mu?

Binalardan patolojik bir parça çıkararak depreme karşı riskli olup olmadığını tespit etmeyi sağlayan karot testi ile ilgili merak edilenleri Milliyet’ten Gülden Çoktan uzmanlara sordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTON A.Ş Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Halit Dilşad Yılmaz, karot numunelerinin kesinlikle demiri ve donatıyı kesmeden alınması gerektiği uyarısı yaparken, inşaat mühendisi Murat Beşoğlu da kesit alanı küçük kolonlardan alınan karot örneklerinin yapıya zarar verebileceğini söyledi.

BU YAPILIRSA YAPI ZARAR GÖRÜR

Karot örneğinin yapının giriş ve bodrum katlarından alınması gerektiğini söyleyen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Beşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Karot, orta kısımlardan alınmaz. Alt kısımlardan alınır. Demire denk gelmeyecek şekilde tarayıcı cihazla önce demiri okuyarak demire denk gelmeyecek şekilde tek bir noktadan bir seferde almanız gerekir. Demire geldiği zaman demirle beraber söküp aldığınızda beton parçasının mukavemeti düşük çıkar. Karotun nasıl alınacağı da pek bilinmiyor. Seksene seksen bir kolondan karot almak yapıya zarar vermez belki ama kesit alanı küçük, yani yirmiye yirmi, yirmiye otuz bir kolonunuz varsa buradan on santim çapında on beş santim derinliğinde bir karot aldığınızda yapı zarar görür. Bunun yerine hızlı test. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi hızlı test daha iyi bir çözüm.”

HER KATTAN 3’Ü KOLON, 2’Sİ KİRİŞ 5 ÖRNEK 

Halid Dilşad Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı karot uygulamasının 1 ayda sonuçlandığını söyledi. Deprem yönetmeliğine göre 400 metrekare oturum alanlı binalara her kattan 3’ü kolon, 2’si de kirişten olmak üzere 5 minimum 5 karot numunesi alındığını söyleyen Yılmaz şunları söyledi: “her katta farklı kolona denk gelecek şekilde örnek alırız. Böylelikle risk minimize edilmiş olur. Karotta bir başka önemli nokta da kirişteki ve kolondaki demir donatıların kesilmemesi. tarama cihazlarımızla demir donatıların yerini belirleyebildiğimiz, denk gelmeyecek şekilde alırız beton numunelerimizi” dedi. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş