DOLAR 32,3436 0.24%
EURO 35,1046 -0.16%
ALTIN 2.309,311,41
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

146 okunma

Prof. Dr. Erdem Canbay’dan deprem bölgesinde az hasarlı evi olanlara uyarı!

ABONE OL
9 Şubat 2023 09:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
  • “Depremde evi yıkılmayanlar, hemen kendi kendilerine ‘bunlar önemli değil’ diyerek, çatlak onarımına, makyajlamaya girişmesin, hasar seviyelerini kendi kendilerine tespit etmesinler”
  • “Ufacık bir çatlak vardı, çok önemli değil, biz onları sıvadık, geçti, gitti’ demek, kendilerine belki bir sonraki deprem için ‘mezar yaptık’ demek olur”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Her iki depremin de hesaplanan yer ivmelerinin çok büyük değerlerde olduğuna işaret eden Canbay, aynı gün bu büyüklükte iki büyük depremin daha önce hiç yaşanmadığının, artçı depremlerin dahi birçok büyük depremden daha büyük olduğunun altını çizdi.

Yıkılan binaların fazlalığına dikkati çeken Canbay, “Bu kadar çok binanın toptan yıkılmış olması çok üzücü ve düşündürücü bir durum. Özellikle inşaat sırasında tasarıma uyulmuyor ve hatalı bina inşaatı yapılıyor. Sonucu da bundan dolayı felaket boyutunda yıkıcı oluyor.” diye konuştu.

Depremlerde 1999’dan sonra yapılmış yeni binalarda da yıkım olduğuna dikkati çeken Canbay, “Burada da yapı denetiminin maalesef çok da iyi yapılamadığını görüyoruz. Yapı denetimdeki sorunların düzeltilmesi, binaların hem tasarımı, dizaynı hem de inşası sırasında doğru bir yapı denetimine tabi tutulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Canbay, depremden etkilenen illerde yıkılmayan binalarda oturanlara da şu uyarılarda bulundu:

“Depremde evi yıkılmayanlar hemen kendi kendilerine ‘bunlar önemli değil’ diyerek, çatlak onarımına, makyajlamaya girişmesin, hasar seviyelerini kendi kendilerine tespit etmesinler. Bu çok yapılıyor, biz en son depremlerde de gördük. 10 yıl önceki Elazığ depreminden sonra makyajlanmış oturulmaya devam edilmiş, 10 sene sonrasındaki depremde göçtü o bina. Biz bunları da yaşadık. İleride bunun olmaması için bu uyarıların dikkate alınması gerekiyor. ‘Ufacık bir çatlak vardı, çok önemli değil, biz onları sıvadık, geçti, gitti’ demek, kendilerine belki bir sonraki deprem için ‘mezar yaptık’ demek olur, bu çok net. Bunun profesyonel gözler tarafından incelenmesi gerekiyor. Bu büyük iki depremi arka arkaya geçirmiş binanın gerçekten incelenmesi ve gözden geçirilmesi gerekiyor. O binada gözle görmeseniz bile mikro çatlaklar olabilir.”

“BİNA GÜÇLENDİRME ÇOK ÖNEM TAŞIYOR” 

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra Hatay’da bir binayı karbon lifli polimerler ve yeni teknolojilerle güçlendirdiklerini aktaran Canbay, şöyle devam etti:

“Son depremde o binaya hiçbir şey olmamış. Güçlendirmenin önemi burada ortaya çıkıyor. O bina hiç dokunulmamış olsaydı, bugün o da göçmüş bir bina olurdu. O binada hala oturulmaya devam ediliyor. Demek ki mevcut yapılarımızı sadece dönüştürmek, yıkıp yenisini yapmak değil, güçlendirilebilecek binalara güçlendirme yapmak da çok önemli bir konu. Artı ucuz da bir konu çünkü yeniden yıkıp yeniden yapmak çok pahalı bir işlem. On binlerce, yüz binlerce binayı yıkıp yenisini yapamayız. Böyle bir bütçe yok, sadece ülkemizde değil, dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Bu nedenle bina güçlendirme çok önem taşıyor.”

Canbay, bütün deprem bölgelerine gittiğini belirterek, “Özellikle İzmir depreminde, Elazığ depreminde insanlar yanıma gelip, ‘hocam artık bizim ev adam olmaz, devlet bize bir ev yapsın, versin’ diyerek, sıfır evleri olsun gibi bir duruma giriyor. Halkımızın kafasından, ‘binalar güçlendirilmez, güçlenirse sıfır bina gibi olmaz’ gibi yanlış inanışın kaldırılması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Tüm ülkeye başsağlığı dileklerini ileten Prof. Dr. Canbay, ODTÜ olarak geçmişte olduğu gibi deprem konusundaki bilgi birikimleri ve deneyimleriyle bölgede jeolojik ile sismotektonik koşulların, yapısal hasar dağılımının ve nedenlerinin, zemin koşullarının yapı hasarına etkisinin ve bölgedeki diğer yapı türlerinin performansının araştırılması yönünde çalışmalarının başladığını da vurguladı.

KAYNAK: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş