DOLAR 32,3508 0.29%
EURO 35,1206 -0.07%
ALTIN 2.309,971,44
BITCOIN %
Ankara
19°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

216 okunma

“Türk postundaki kurt!” Haberi “Rusya’ya bir meydan okuma” diye servis ettiler

ABONE OL
23 Aralık 2022 17:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1 trilyon doları aşkın hizmet ve mal üreten, 180 milyonluk nüfusa sahip üyesi bulunan Türk Devletleri Teşkilatı, askerî ve siyasi açıdan büyük güç odakları için yeni bir oyuncu olarak dengeleri değiştirdiğini hissettirmeye devam ediyor.

En son Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve  Özbekistan cumhurbaşkanları tarafından imzalanan Semerkant Bildirisi’nde işbirliği ve dayanışmayı derinleştirme ve genişletme konusundaki taahhütleri vurgulandı.

Rusya’nın en çok okunan haftalık gazetesi Argumentı i Faktı’nda (AiF)  yer alan “Türk postundaki kurt… Türkiye, Rusya’nın Orta Asya’daki çıkarlarını tehdit ediyor mu?” başlıklı yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türk Dünyası Haritası ile birlikte poz verdiği kare üzerinden Türkiye ve Başkan Erdoğan hakkında algı operasyonuna girişti.

“TÜRKIYE SON YILLARDA ORTA ASYA’DA ÇOK AKTİF”

TDT  üyesi  Türkiye,  Azerbaycan,  Kazakistan  ve  Özbekistan  ile Türkmenistan’ın, ortak bir enerji koridoru oluşturulması için müzakerelere başlayacağı bilgisi aktarılan haberde “Daha önce kasım ortasında, TDT liderleri örgütün ilk zirvesinde Semerkant’ta bir araya gelmişti. Türkiye son yıllarda Orta Asya’da çok aktif. Recep Tayyip Erdoğan, Türk birliğinden çok bahsediyor ve Türk liderin ortakları ona önemli hediyeler veriyor. Örneğin; sadece Türkiye’yi değil, tüm Orta Asya’yı ve hatta Rusya’nın Sibirya’sını içine alan “Türk dünyası” haritası gibi.” denildi.

“RUSYA İÇİN TEHDİT BİR HARİTA”

“Türkiye Cumhurbaşkanı toprak iştahını ilk kez 2016’da açıklamıştı.” ifadesinin yer aldığı haberde işgalci iddiaları dillendirilerek “17 Kasım 2021’de Recep Tayyip Erdoğan, iktidardaki koalisyon ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelmişti. Bahçeli, Cumhurbaşkanı’na bir “Türk dünyası”haritası hediye etti. Haritaya bakılırsa sadece Türkiye topraklarını değil, tüm Orta Asya’yı ve Rusya’nın Sibirya’sını da içeriyor.” analizi yapıldı.

EMPERYALİST TÜRKIYE İDDİALARI

Yazıda Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin Orta Doğu ve Asya’daki emelleri şu şekilde kaydedildi; 

Erdoğan, “Bizim çıkar alanlarımız arasında Irak, Suriye, Libya, Kırım, Karabağ, Azerbaycan, Bosna ve diğer kardeş bölgeler var” demişti. Birçok tarihçi Kıbrıs, Halep, Musul, Erbil, Kerkük, Batum, Selanik, Varna, Batı Trakya ve Ege Denizi’ndeki adaların Türkiye’nin sınırlarına dahil edilmesi gerektiğine inanıyor. Erdoğan’ın birlik anlayışı; ekonomik, ticari, kültürel ve eğitim bağlarının gelişmesi demek. Ama her şey kültür ve ticaretle sınırlı değil. Türkiye aktif olarak Orta Asya ile askeri bağlar geliştiriyor. Örneğin, Türk medyası bir “pan-Türkist ordunun” yaratılması ihtimaliyle ilgili olarak yazıyor. Ankara; Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile askeri ikmal konusunu görüşüyor. 2021 yazının başlarında, KGAÖ’nün bir parçası olan Kırgızistan, Bayraktar insansız hava araçlarının tedariki için Türkiye ile bir sözleşme imzaladı. Kazakistan ve Özbekistan ile de görüşmeler sürüyor.

“TDT RUSYA’YA MEYDAN OKUMAK İÇİN KURULDU”

Haberde Orta Doğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi Direktörü Semön Bagdasarov, “Türk Devletleri Teşkilatının Rusya’ya meydan okumak için kurulduğundan hiç şüphem yok. Söylendiği gibi, iki ayı aynı inde yaşayamaz. Daha doğrusu Türk kurdu, Rus ayısını bu güney ininden kovmak istiyor.” dedi.

“TÜRKİYE YUMUŞAK GÜÇ ARAÇLARINI ÇOK İYİ KULLANIYOR”

Kazak siyaset bilimci Marat Şibutov’a göre, Türkiye yumuşak güç araçlarını kullanmakta çok daha iyi. Türk sineması, eğitim ve kültür merkezleri ve insani yardım programları gibi.

“YAKIN GELECEKTE RUSYAN ORTA ASYA POLİTİKASINDA BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPABİLİR”

Yazının sonuç kısmında bölgedeki hareketlenme hakkında Rusya’nın bir planı olduğu şu sözlerle ifade edildi;

KAYNAK: HABER7

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş