DOLAR 32,3464 0.28%
EURO 35,1399 -0.02%
ALTIN 2.308,631,38
BITCOIN 22861482,59%
Ankara
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

128 okunma

Ücretsiz doğal gaz desteğinin maliyeti belli oldu! Faturaya yansıması 2 bin TL

ABONE OL
2 Mayıs 2023 13:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz gazıyla sağlanacak doğal gaz desteğinin maliyeti 37 milyar lira olarak hesaplanırken hane başı ortalama 2 bin lira tutarındaki doğal gaz faturasının ücretsiz olacağı belirtildi.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan, AA muhabirine, 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni’nde açıklanan doğal gaz destek paketinin detaylarının netleştiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin koordinasyonunda yürütülen hazırlıkların son aşamaya geldiğini ifade eden Arslan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında konutlar, ibadethaneler ve cem evlerinden doğal gaz bedeli alınmaması uygulamasının 24 Nisan 2023 tarihi ile 31 Mayıs 2023 tarihi arasında tahakkuk edecek geçmişe dönük 1 aylık tüketime karşılık gelen doğal gaz faturaları için geçerli olacağını dile getirdi.

Arslan, haziran ayından itibaren 11 ay boyunca da aylık 25 metreküpe kadar doğal gazın ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına sunulması uygulamasının başlatılacağını, böylece yaz aylarında pek çok abonenin doğal gaz giderinin neredeyse olmayacağını ifade etti.

ÜCRETSİZ DOĞAL GAZ DESTEĞİNİN MALİYETİ BELLİ OLDU

Hanelerin, geçmiş dönem tüketimleri göz önünde bulundurulduğunda bu destek kapsamında nisan, mayıs aylarında yaklaşık 50 ila 60 metreküp doğal gazı ücretsiz olarak kullanacağına işaret eden Arslan, şöyle konuştu:

“1 ay boyunca konutlar, ibadethaneler ve cemevlerinden doğal gaz bedeli alınmaması ve sonraki 11 ayda 25 metreküp doğal gazın ücretsiz olarak vatandaşın kullanımına sunulmasıyla hane başı ortalama 2 bin lira tutarındaki doğal gaz faturası ücretsiz olacak. Hanelerde yıllık doğal gaz giderinin ortalama 6 bin lira olduğu düşünüldüğünde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında yıllık doğal gaz giderlerine yaklaşık yüzde 35 destek sağlanmış olacaktır. Her iki desteğin toplam maliyetinin yaklaşık 37 milyar lira olacağını tahmin ediyoruz.”

“DİĞER YAKITLARA KIYASLA DOĞAL GAZ EN AZ 2 KAT UCUZ”

Arslan, 2022 yılında ısınma, pişirme ve sıcak su amaçlı doğal gaz kullanan hanelerin yaklaşık 6 bin lira fatura ödediğini, ancak ısınma amaçlı yerli kömür, sıcak su ve pişirme için LPG kullanan hanelerin ödediği faturanın 12 bin lirayı, yüksek kalorifik değere sahip ithal kömür kullanan hanelerin ödediği faturanın ise 18 bin lirayı aştığını belirtti.

Doğal gazı tercih eden hanelerin diğer yakıtlara kıyasla en az 2 kat daha ucuza ısınma, pişirme ve sıcak su ihtiyacını karşılayabildiğini vurgulayan Arslan, “Fatura desteğiyle bu oran çok daha fazla hale gelecektir.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş