DOLAR 32,3291 0.23%
EURO 35,0841 -0.15%
ALTIN 2.301,021,05
BITCOIN %
Ankara
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

187 okunma

Yunan basınından itiraf gibi sözler: Peri masalına devam ediyor

ABONE OL
2 Ocak 2023 06:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi en çok artıran meselelerden biri Yunanistan’ın Ege’de kara sularını 12 mile çıkaracağına dair söylemleri. Yunan basınında aylardır dolaşan haberlere göre aslında bu mesele Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın uzun süre ‘çekmecesinde’ duruyordu; ancak Türkiye korkusundan masaya yatırılmıyordu.

TÜRKİYE’DEN TEPKİLER ART ARDA

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarma meselesini yeniden gündeme getirmesinin ardından ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan konuyla ilgili sert tepki geldi.

Akar, ”Kara sularının 6 milden yukarı çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda yanlış bir adımın ciddi sıkıntılar doğuracağını herkesin bilmesi lazım. Komşumuza ‘unutmayın yanlış hesap Ankara’dan döner diyoruz”’ dedi. Ayrıca Bakan Akar, konuşmasında casus belliye de vurgu yapmıştı.

Bakan Çavuşoğlu ise Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarlarını korumaya devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Ege’de değil 12, 1 mil dahi genişlemeye izin vermeyeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, “Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz” ifadelerini kullandı.

“YUNANİSTAN PERİ MASALLARINA DEVAM EDİYOR”

Türkiye’den gelen açıklamalara Yunan basınından tepki gelirken bir Yunan haberinde ise kara suları meselesi gündem oldu.

Haberde Yunanistan hükümetinin ‘sıkıcı televizyon kanalları’ gibi olduğuna dikkat çekilerek “Yunanistan’ın aynı peri masallarına devam ediyor” denildi.

Ayrıca Yunanistan’ın uluslararası alanda kabul edilmiş bir süreç olmadıkça asla böyle bir genişletme adımına da gitmeyeceğinden bahsedildi.

Haberde, “Yunanistan gerçekten böyle bir şeyi planlıyorsa bunu parlamentoya taşır. Partilere ve özellikle de yabancı büyükelçilere sunar. Böylece destek alır. Ancak böyle bir şey olmadı” denildi.

Haberin devamında Yunanistan böyle bir hamle yapması sonucunda Türkiye’nin kesinkes bunu savaş sebebi sayılacağı söylendi.

YUNANİSTAN’IN DIŞ İLİŞKİLERİ DE ELEŞTİRİLDİ

Haberde Atina hükümetinin dış ilişkilerine de eleştiri var. Ulusal düzeyde yeni bir şey olmadığından bahsedilen haberde Türkiye’nin ise tam tersine özellikle Libya alanında başarıya imza atıldığını ifade etti.

Türkiye ekim ayında Libya ile hidrokarbon anlaşması imzalamış ve bu anlaşma birkaç aydır Yunanistan’ın gündemini oldukça meşgul ediyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten de bahsedilen haberde hem Miçotakis’in hem de Dışişleri Bakanı Dendias’ın Arnavutluk ziyaretlerinin ‘tam bir fiyasko’ olduğuna dikkat çekildi.

KAYNAK: SABAH

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş