DOLAR 32,3304 0.24%
EURO 35,0604 -0.22%
ALTIN 2.282,640,24
BITCOIN %
Ankara
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

146 okunma

Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 5’i güneşten

ABONE OL
24 Mart 2023 12:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, son 5 yılda dünyada ilave kurulu güç artışında önemli bir aşamaya geldi ve 7’nci sıraya yükseldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM) tarafından düzenlenen Türkiye Fotovoltaik Teknolojileri Platformu FV Teknolojileri Çalıştayı’na katıldı.

“15 TERAVATSAATLİK ELEKTRİK ÜRETİMİ GÜNEŞTEN SAĞLANDI”

Bayraktar, burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücünün yüzde 54,5’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını belirterek “Geçen yıl 15 teravatsaatlik elektrik üretimi güneşten sağlandı.” dedi.

GEÇEN YIL SONUNDA TOPLAM ÜRETİMİN YAKLAŞIK YÜZDE 5’İ GÜNEŞTEN SAĞLANDI”

Yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeler ve kullanımının yaygınlaşmasıyla küresel emisyonların önüne geçildiğine işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:

“Önemli bir konuma erişen ve parlak bir geleceği olan güneş enerjisi sektörünün gelişiminde özellikle tarife garantisi ve diğer teşvik mekanizmalarıyla geliştirdiğimiz programlar büyük önem arz etmektedir. Özellikle seçtiğimiz alanlarda büyük ölçekli yenilenebilir enerji projeleri kurarak yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması ve bunu hedefleyen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli yerli üretim ve AR-GE’yi kapsayan bütüncül bir vizyonun göstergesidir. Türkiye’nin halihazırda elektrikteki kurulu gücünün yüzde 54,5’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi ve bu alandaki gelişmelerin elektrik üretimine yansıdı. Geçen yıl sonunda toplam üretimin yaklaşık yüzde 5’ine karşılık gelen 15 teravatsaatlik elektrik üretimini güneşten sağlamış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ TESİSİ

YEKA modeli sayesinde Avrupa’nın ilk ve tek entegre fotovoltaik güneş enerjisi tesisinin kurulduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin fotovoltaik modül üretim kapasitesinde Avrupa’nın tamamının neredeyse toplam kapasitesiyle yarışır hale geldiğini aktardı.

“YERLİ ÜRETİM ARTIRILMALI”

Bayraktar, Türkiye’nin en önemli makro iktisadi açmazlarından biri olan enerjide dışa bağımlılığı ve onun getirdiği enerji ithalatını ancak yakıtta ve teknolojide yerli üretimin artırılması ile mümkün olduğunu anlattı.

YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Bu noktada gayretlerin devam ettiğini dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanımız 2053’te Net Sıfır emisyon hedefini ilan etti. Türkiye’nin karbon nötr ekonomi olması için özellikle enerji sektöründe üzerimize düşen çalışmalarla ilgili ilk değerlendirmelerimizi yaptık. Bu bağlamda Türkiye 2035’e geldiğinde 53 bin megavatlık güneşe, yaklaşık 30 bin megavatlık rüzgara, 7 bin 200 megavatlık nükleere ve 7 bin 500 megavatlık depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Biraz daha uzun vadede konuşulacak olursa önümüzdeki 30 yıl boyunca Türkiye’nin her yıl 5 bin megavat güneş santralini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu bağlamda Güneş Enerjisi Teknolojileri Eylem Planını ODTÜ-GÜNAM ile beraber TENMAK işbirliği ile çalışıyoruz. GÜNAM’ın her geçen gün büyümesini ve önemli bir işlev üstleneceğini görüyoruz, destekliyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş