DOLAR 32,4079 0.15%
EURO 35,2115 0.01%
ALTIN 2.322,290,15
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

209 okunma

Hüseyin Arslan’dan dikkat çeken Kazakistan analizi

ABONE OL
19 Kasım 2022 10:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Yeni Adil Kazakistan”a İnanıyor ve Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev’in Reformlarını Destekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Jomart Tokayev; “Benim için devletin çıkarları her şeyden önemli. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı görev süremi kısaltarak yeni cumhurbaşkanlığı erken seçimlerine katılmaya hazırım” sözleriyle büyük bir liderlik ve kararlılık göstererek 20 Kasım’daki olağanüstü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kazakistan parlamentosundaki üç siyasi partinin ve 30’dan fazla sivil kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu “halk koalisyonu”nun ortak adayı oldu. Son dönemde Sayın Tokayev’in “Jana Kazakistan” sloganıyla yapmakta olduğu reformların yansımaları ve anayasa değişikliği referandumuna Kazak halkının verdiği onay kendisine olan desteğin en büyük göstergeleridir. Bu desteğin yeni dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır.

Uzun yıllardır Kazakistan’da yatırım yapan bir iş adamı olarak, Ata yurdumuz Kazakistan’ın bağımsızlığını, birlik ve beraberliğini koruyan, reformist, kararlı ve güçlü bir lider olarak Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Jomart Tokayev’in Kazak halkına olduğu gibi yabancı yatırımcılara da güven verdiğini belirtmek isterim. Bizleri derinden üzen ocak ayındaki terör eylemleri sırasında deneyimli bir devlet adamı olarak kısa sürede aldığı önlemler ve yaptığı müdahaleler ile hem Kazakistan’ın bağımsızlığını koruyan hem de daha fazla can kaybının önlenmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanı’nın; olayların yaşandığı daha ilk andan itibaren konuşmalarında Kazakistan’da yabancı yatırımlara verdiği güven gerçekten çok önemliydi. Yatırımcıların güveninin tesis edilmesi için devletin tüm yükümlülükleri ve teminatları yerine getireceğini belirten bir Cumhurbaşkanı’nın olması, Kazakistan’da yatırıma verilen önemin en büyük göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın en son Eylül ayında yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında da vurguladığı özellikle uluslararası yatırımlar konusunda belirtilen hedefler ve yapılacak atılımlar Kazakistan’ın geleceğine büyük katkılar sağlayacaktır. Sayın Tokayev’in konuşmasında değindiği, kendisinin liderliği ve vizyonerliği ile hazırlanan ekonomiden hukuka, kamu yönetiminden reel sektöre ve stratejik yatırımlara kadar pek çok konudaki reformlara dair başlıklardan da şunu açıkça görmekteyiz ki Kazakistan artık yeni bir döneme başlamaktadır. Siyasi reformlar ‘Güçlü Cumhurbaşkanı – Etkili Parlamento – Sorumlu Hükümet’ formülü ile uygulanacak ve tüm reformların içeriği çok kapsamlı, hepsi çok stratejik. Yenilenmiş Anayasa; adil ve açık kurallara sahip bir siyasi sistemin tamamen yeni standartlarını getirirken, 2023’ün ortasında Cumhurbaşkanı, Parlamento, Hükümet gibi tüm ana siyasi kurumların hepsi yenilenmiş olarak reformların uygulanmasıyla “Yeni Adil Kazakistan”ın inşa edildiğine hep birlikte tanıklık edeceğiz.

Reformlar arasında en dikkat çekici olan Yeni Ekonomik Politika’daki makroekonomik istikrarın sağlanması, ekonominin çeşitlendirilmesi ve dijitalleşmenin artırılması vurgusu uluslararası bir güç olarak Kazakistan’ın ekonomisi için önceliklerin ne kadar doğru belirlendiğine işaret etmektedir. Sayın Tokayev; özel sektör iş girişimlerinin teşvik edilmesi, devletin ekonomiye aşırı müdahalesini durdurmak, rekabetin geliştirilmesi, oligarşik kapitalizmin artık yerini daha şeffaf ve fırsat eşitliğine, adil gelir dağılımına bırakacağı, yeni bir kamu ve özel sektör ortaklık modeline geçilmesi gibi kökten değişimleri içeren ekonomi politikasının uygulanacağının bir anlamda müjdesini verdi. 

Reel Sektörün Gelişimi için hükümete, endüstrinin ve yeraltı kaynaklarına yatırım çekiciliğini artırmasıyla ilgili talimat veren Sayın Tokayev’in; özel ekonomik bölgelerin geliştirilmesi için tamamen farklı bir politikaya geçilmesi gerektiğinin altını çizmesi, biz yatırımcılara da yeni yatırım fırsatları açılacağının işaretidir. Mevcut yatırımları arttırmak ve yabancı yatırımcıları çekmek için çalışmaların sistematik olarak yapılmasını hükümetin önündeki ana görevlerden biri olarak belirten Sayın Tokayev’in; yatırımların artarak devam etmesi için çok net kararlılık göstermesi Kazakistan adına umut vericidir. Örneğin önemli sanayi projelerini uygulayan yatırımcılara arazi temini konusunda destek sağlanması ve yatırımcıların teşvik edilmesi, bizler için hayati önem taşımaktadır.

İnşaat sektörü özelinde de bürokratik işlemlerin engelleyici boyuttaki fazlalığına son verecek yeni bir Şehir Planlama Kanunu çıkarılacak olması da Kazakistan’ın geleceğinin inşası açısından sevindirici bir adımdır.

Halihazırda devam eden 3 şehir hastanesinin yatırımcısı olarak özellikle şunu vurgulamalıyım ki Sayın Cumhurbaşkanı’nın gelecek için stratejik yatırımlar olarak nitelendirdiği sağlık alanındaki reformlar kapsamında, sağlık altyapısının kapsamlı iyileştirilmesine odaklanılarak, devlet ve mülkiyet ortaklığının verimli bir şekilde kullanılması gerekliliğini vurgulaması çok önemlidir. Kazakistan sağlık altyapısının yeni projelerle yenilenmesi konusunda, ihtiyaçların giderilmesi ve uluslararası standartlarda bir sağlık altyapısına kavuşulması için ulusal sağlık projesinin gerçekleştirilmesi konusunda talimat veren Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük.

Kazakistan’da finansal istikrar ve pozitif yatırım iklimi bulunması yatırımcılar için en büyük avantaj. Bizler için olmazsa olmaz koşul hukuki alt yapı ve güven ortamıdır. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı’nın Yargı Sistemi Reformu ile kanun ve düzenin yapılandırılması konusunda hukukun üstünlüğünün sağlam bir şekilde yerleştirilmesini ve adaletin adil bir şekilde uygulanmasını sağlayacaklarını dile getirmesi sadece sosyal düzen açısında değil ekonomik kalkınma için de büyük önem taşımaktadır. Ekonominin temeli güven, güvenin sigortası da hukuktur. Şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, Kazakistan’da devlete ve Sayın Cumhurbaşkanı’na büyük bir güven oluştuğu görülmektedir. Gerçekten yeni döneme ve alınan kararlara yönelik büyük bir inanç var.

Kazakistan; dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yerini alma amacında, Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev’in belirttiği hedeflerde, daha şeffaf, daha modern, sadece ekonomik olarak değil sosyal politikalarıyla da halkın refahını önceleyen gelişmiş “Yeni Adil Kazakistan” olma yolunda kararlı bir şekilde ilerlemektedir. 20 Kasım seçimleri sonrasında da yeni dönemde yeniden halkın desteği ile Sayın Tokayev’in kapsamlı reformları kararlı bir şekilde uygulandığında bu büyük vizyonun sonuçlarını kısa zamanda hep birlikte görmeye başlayacağız. Buna kalben inanıyorum. Sadece son bir ayda Kazakistan’da gerçekleştirilen uluslararası zirvelere, Sayın Tokayev’in ağırladığı dünya liderlerine baktığımız zaman bile Kazakistan’ın dünyadaki stratejik gücünü ve öneminin yanı sıra uluslararası yatırım potansiyelinin büyüklüğünün farkına varıldığını da görmekteyiz.

Büyük bir bağlılık duyduğumuz, benim ve YDA Group ailesinin ikinci vatanı olan, Ata yurdumuz Kazakistan’ın geleceği çok parlak. Biz hep buna inandık inanmaktan da asla vazgeçmeyeceğiz. Özellikle kamu özel ortaklığı ve YİD projelerinde sahip olduğumuz know-how’ımızı Kazakistan’a aktarma fırsatı bulmaktan mutluluk duymaktayız. Yatırımlarımız arasında inşa ettiğimiz ve işlettiğimiz Türkistan ve Aktau Uluslararası Havalimanları’nın yanı sıra inşaatları hızla devam eden 3 şehir hastanemiz ile Kazakistan’ın ithalatını ve  cari açığını azaltmaya yönelik her biri ayrı öneme sahip ürünlerin imal edileceği 5 ayrı fabrikayı tek çatı altında toplayan sanayii kompleksimiz bulunmakta.   Kazakistan’ın üretim sanayinde de bir ilk olan bu projemizle inşallah en kısa sürede üretime başlayacağız. Hali hazırdaki projelerimizde toplam 2.2 Milyar USD’yi aşan yatırımımızla çok ciddi bir istihdam gücümüz de var. Devam eden şantiyelerimizde yüzde 85’ini Kazak çalışanlarımızın oluşturduğu 2 bin 500 kişiye istihdam sağlamaktayız, hastane ve fabrika inşaatlarımız tam performansa çıktığında bu rakamların 10 binleri aşacağını planlamaktayız. Tüm hastanelerimiz işletmeye geçtiğinde ve fabrikalar üretime başladığında da Kazakistan’da yaklaşık 17 bin kişilik istihdam hedeflemekteyiz.

Gerçekleştirdiğimiz her projede, koyduğumuz her hedefte, yatırım yapma azmimizde en büyük ilhamımız Cumhurbaşkanı Sayın Kasım Jomart Tokayev’in ülkesine olan büyük hizmet aşkı, liderliği ve engin vizyonudur.  Bu vesileyle yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Tokayev’e başarılar diler, YDA Group olarak; bu vizyona katkı sağlamak amacıyla her zaman görev almaya hazır olduğumuzu, ikinci vatanımız Kazakistan’ın ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın her zaman yanında olduğumuzu ve “Yeni Adil Kazakistan”ın geleceğini inşa eden liderliğe ve ekibine elimizden gelen tüm desteği bugün olduğu gibi yarın da vereceğimizi belirtmek isterim.

 

Hüseyin ARSLAN

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş